Nagyvilág
Philippines' president-elect Rodrigo Duterte speaks during a press conference in Davao on May 31, 2016.
Philippine president-elect Rodrigo Duterte's war on crime appears to have begun ahead of him taking office, rights activists said May 31 as they voiced concern over a spate of police and vigilante killings. / AFP PHOTO / MANMAN DEJETO

Kilépne az ENSZ-ből a Fülöp-szigetek elnöke

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2016. 08. 21. 09:32

Rodrigo Dutertét azért kritizálta a világszervezet, mert megöleti azokat, akikkel szemben csak a gyanúja is felmerül a kábítószer-kereskedelemnek.

A Fülöp-szigetek elnöke azzal fenyegetőzött, hogy országa kiválik az ENSZ-ből, mert a világszervezet szerint nemzetközi jogba ütközik kábítószer-ellenes hadjárata. Rodrigo Duterte májusban került hatalomra, azóta nem kevesebb, mint 900 kábítószer-kereskedelemmel meggyanúsított embert végeztek ki a Fülöp-szigeteken.

Duterte kilátásba helyezte, hogy Kínához és Afrikához fordul, hogy az ENSZ-szel szemben egy másik világszervezetet alakítsanak. Mindemellett azért is kritizálta az ENSZ-t, mert az szerinte elbukott a terrorizmus és az éhezés elleni harcban, és nem képes véget vetni a konfliktusoknak.

Rodrigo Duterte szélsőséges megnyilvánulásaival vált közismertté. A Fülöp-szigeteken 1986 óta 176 újságírót gyilkoltak meg, minderre csak annyit volt képes mondani, hogy „az, hogy újságíró vagy, nem jelenti azt, hogy téged nem ölhetnek meg, ha egy kurafi vagy”. Júniusban arra szólította fel az ország lakóit, hogy öljék meg a drogdílereket, és ő ad érte egy kitüntetést.

Miközben az elnök rendpártiként tetszeleg, kampányában nagy felháborodást keltett azzal, ahogy az 1989-es davaói börtönlázadásról beszélt. Akkor ő volt a város polgármestere, és a lázadás során megerőszakoltak és megöltek egy ausztrál misszionáriust. Minderről azt mondta, a misszionárius olyan szép volt, hogy azt gondolta, neki kellett volna először megerőszakolnia.

Az ENSZ emberi jogi szakértői szerint az, hogy Duterte a rendőrséget és a lakosságot is a kábítószer-kereskedelemmel meggyanúsított emberek megölésére buzdítja, nem más, mint erőszakra és gyilkosságra való felbujtás, amit tilt a nemzetközi jog. Az elnök a végeláthatatlan hosszúságú vasárnapi beszédében lehülyézte a szakértőket, és azt mondta, inkább a kábítószer miatt elveszett ártatlan életekkel kellene foglalkozniuk.

Korábban az ENSZ-főtitkár és a világszervezet kábítószer és bűnözés elleni hivatala is elítélte, hogy Duterte hatályon kívül helyezi a jogrendet a gyilkosságokra való buzdítással. (BBC)

Szeretnél személyre szabottan híreket olvasni a mobilodon?
Töltsd le a 24.hu app-ot, és tájékozódj hiteles forrásból megbízhatóan és gyorsan! A 24.hu
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.