Nagyvilág

Lelövetné a bűnözőket az emberekkel a Fülöp-szigetek új elnöke

Rodrigo Duterte véres háborút hirdetett, már a bűncselekmény gyanúja esetén is öletne.

A Fülöp-szigetek újonnan megválasztott elnöke arra biztatja az ország lakóit, hogy lépjenek fel a drogdílerek ellen, akár öljék is meg őket, ha tehetik. Rodrigo Duterte szombat esti tévébeszédében azt mondta: aki találkozik a drogdílerekkel, értesítse a rendőrséget, vagy ha van fegyvere, intézkedjen, ő ezt támogatja. „Lőjék le őket, és adok érte egy kitüntetést” – jelentette ki.

Duterte a múlt hónapban óriási fölénnyel nyerte meg az elnökválasztást, miután kampánya középpontjába a korrupcióellenességet és a bűnüldözést állította. Ugyanakkor számos bírálatot is kapott, egyrészt, mert az újságírók ellen uszító kijelentéseket tett, másrészt, mert 1989-ben egy börtönlázadás során megerőszakolt és meggyilkolt egy ausztrál misszionáriust.

Duterte szombati beszédében véres háborút hirdetett a bűnözés ellen, és azt is mondta, 107 ezer dollárt ajánl fel a megölt drogbárók után. Emellett három korrupt rendőrtisztet – akiket konkrétan nem nevezett meg – felszólított a lemondásra. Azt mondta, azokat a rendőröket, akik drogbűncselekményben érintettek, megöli. Hozzátette: „ezt ne vegyék viccnek, nem fognak nevetni”.

Emberi jogi szervezetek figyelmeztettek arra, hogy az új elnök retorikája és álláspontja rendkívül veszélyes – nyilvánosan kiáll halálosztagok mellett, és már a bűncselekmények gyanújának felmerülése esetén is kivégzéssel fenyegetőzik. (The Washington Post)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik