Nagyvilág

14 évesekkel varratták a H&M ruháit Mianmarban

Napi 12 óránál is többet dolgoztatták őket. A svéd divatárulánc vizsgálódik, de szerintük önmagában a tizenévesek foglalkoztatásával nincs gond.

14-17 éves gyerekeket foglalkoztatott több olyan ruhagyár is a délkelet-ázsiai Mianmarban, amelynek a svéd H&M divatáruházlánc volt a megrendelője – derül ki a „Divatrabszolgák” című könyvből, amely a jövő héten jelenik meg Svédországban.

A könyv szerzői, Moa Kärnstrand és Tobias Andersson Akerblom 15 éves lányokkal készített interjúkat. Egyikük elmondta: 14 évesen kezdett dolgozni az egyik ruhagyárban, ahová lényegében mindenkit felvettek, aki dolgozni akart. Reggeltől este tízig dolgoztatták őket, ami nemcsak nemzetközi egyezményekkel, de a helyi törvényekkel is ellentétes.

A H&M közölte: megtette a szükséges lépéseket a két érintett gyárral szemben, ugyanakkor közleményében azt is leszögezte, hogy a 14-18 év közötti fiatalok foglalkoztatása nem minősül gyermekmunkának. Hozzátették: a tizenévesek túlfoglalkoztatása elfogadhatatlan.

A H&M mellett olyan nemzetközi láncok is Mianmarban gyártatnak, mint a Marks & Spencer, a Tesco, a C&A, az Aldi vagy a Gap. A globális szegénység ellen küzdő Oxfam nemzetközi jótékonysági szövetség munkatársa elmondta: ők is vizsgálták a munkakörülményeket Mianmarban, és a legnagyobb problémát a kényszertúlórák és alacsony fizetések jelentették. A minimálbér egy nyolcórás munkanapra alig több nyolcszáz forintnál, ez a világon az egyik legalacsonyabb fizetés.

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet egyébként a fejlődő országokban 14 évben húzta meg a gyermekmunka korhatárát, azzal együtt, hogy 15 éves korig csak könnyű munkát lehet a fiatalokra bízni, amely nem hátráltatja őket a tanulmányaikban.

A Marks & Spencer közölte: csak olyan beszállítókkal dolgozik, amely 18 éven felüliekkel dolgoztat, a New Look és a Primark láncok esetében 16 év ez a korhatár, amit rendszeres vizsgálatokkal ellenőriznek. (The Guardian, a fenti fotó illusztráció)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik