Nagyvilág

Kitiltottak két amerikai szervezetet Oroszországból

A hatalom szerint fenyegetést jelentenek az országra.

Oroszországban újabb két amerikai nonprofit szervezetet nyilvánítottak nemkívánatossá egy 2015-ös törvény alapján, amelynek célja, hogy ellehetetlenítsék a külföldi finanszírozásban részesülő szervezetek oroszországi tevékenységét.

Az orosz főügyészség bejelentése szerint az egyik szervezet a Nemzetközi Republikánus Intézet. A szervezet vezetői testületének elnöke nem más, mint John McCain amerikai republikánus szenátor.

A másik a Media Development Investment Fund. Ennek némi magyarországi vonatkozása is van: az alá tartozó Digital News Ventures 2014-ben húsz százalék alatti részesedést szerzett a 444.hu portálban. A jobboldali sajtó akkor „kinyomozta”, hogy az alap támogatói és befektetői között a kormány által mumusként beállított Soros György-féle Nyílt Társadalom Alapítvány is megtalálható.

Az orosz ügyészi közlés szerint ezek a szervezetek fenyegetést jelentenek az alkotmányos rendre és a nemzetbiztonságra nézve.

Az Amnesty International jogvédő szervezet oroszországi ágának igazgatója azt mondta a lépésről, hogy annak célja az orosz civil társadalom elszigetelése, az emberi jogok védelmezőinek megfélemlítése és a szabad sajtó elnyomása. (AP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik