Nagyvilág

Az ENSZ humanitárius tűzszünetet szeretne Aleppóban

szír légicsapás (szíria, aleppo, légicsapás, )
szír légicsapás (szíria, aleppo, légicsapás, )

Jan Egeland – Staffan de Misturának, az ENSZ szíriai különmegbízottjának tanácsadója – elmondta: a világszervezet kész humanitárius segélyt szállítani a megosztott városba, ha a harcok elcsitulnak. Az utolsó segélyszállítmány júniusban érkezett a lázadók kezén lévő aleppói kerületekbe, ahol a világszervezet becslése szerint mintegy 300 ezer lakos rekedhetett.

Eközben az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű emigráns szervezet azt jelentette, hogy legalább 40 légicsapás érte csütörtökön a lázadók kezén lévő területeket. A szíriai helyzetet nyomon követő szervezet szerint valószínűleg orosz harci repülőgépek bombáztak az Aleppótól délnyugatra lévő Atareb településen működő két menekülttábort. Az OSDH szerint a légicsapásokban legalább ketten életüket vesztették és 30-an megsebesültek.

Egy kormányellenes aktivista elmondta: az egyik rakéta 15 méterre csapódott be egy kórháztól, súlyosan megsebesítve egy fiút.

Jan Egeland szerint csak az idén júliusban 44 jelentés érkezett az ENSZ-hez kórházak, klinikák és elsősegély-állomások ellen elkövetett támadásokról Szíriában. Az ENSZ-tanácsadó hozzáfűzte: reméli, legalább azt elérhetik a feleknél, hogy a létesítmények koordinátáinak megadásával elkerülhetőek lesznek a jövőben a kórházakra mért csapások.

Egeland rámutatott: az ENSZ júniusban és júliusban a tervezett segélyszállítmányok mindössze 40 százalékát tudta teljesíteni. A világszervezet 1,2 millió embert akart elérni az elmúlt két hónap alatt.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter július 28-án közölte, hogy Aleppónál nagyszabású humanitárius művelet kezdődött, amelynek keretében utóbb hét folyosót nyitottak azok számára, akik el kívánnak menekülni a városból. Ugyanakkor az ENSZ és az Egyesült Államok tisztségviselői is kételyeiket fejezték ki: szerintük ez az intézkedés egy próbálkozás lehet a város kiürítésére, illetve, hogy kikényszerítsék a lázadók fegyverletételét.

Emellett hetek óta első alkalommal jutott el segély a jordániai-szíriai határ szíriai oldalán rekedt mintegy 75 ezer menekülthöz – közölte az ENSZ Világélelmezési Programja (WFP). Egy hónapra elegendő élelmiszert és tisztálkodási szereket szállítottak hozzájuk, amelyek elosztását – most első alkalommal – drónokkal ellenőrizték. Frances Kennedy, a WFP szóvivője szerint ez egyfajta biztosíték arra, hogy a segélyt azok kapják, akiknek azt eredetileg is szánták.

Az embereknek nincs lehetőségük átmenni a határon, de visszafordulni sem tudnak, a nők, a férfiak és a gyerekek helyzete napról napra súlyosbodik

– figyelmeztetett közös nyilatkozatában az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR), az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF), a WFP és a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM).

Jordánia terrorveszélyre hivatkozva nem engedte be eddig a humanitárius szervezetek segélyeit a szíriai határnál kialakult menekülttáborba, amelyet az Iszlám Állam nevű terrorszervezet “enklávéjának” tart. A segélyszervezetek még júniusban figyelmeztettek: a menekültek hamarosan kifogynak az élelemből, míg a jordániai hatóságok csak vizet szállító teherautókat engednek át.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik