Nagyvilág

Német kormánymegbízott: felülvizsgálatra szorul az EU-Törökország megállapodás

A jogállamiság most nem érvényesül Törökországban – mondta a politikus.

Felülvizsgálatra szorul az Európai Unió és Törökország közti megállapodás a menekültválság közös kezeléséről – mondta a német kormány emberi jogi megbízottja, a puccskísérlet után elindult folyamatokkal indokolva a kijelentést.

Bärbel Kofler rámutatott: a megállapodás előfeltétele a jogállamiság érvényesülése, ez azonban Törökországban most nem biztosított. A szociáldemokrata politikus szerint sem az EU, sem Németország nem teheti meg, hogy nem vesz tudomást arról, hogy az afgánok, irakiak és irániak menedékjogi kérelmeit nem jogállami szabályok szerint dolgozzák fel Törökországban.

Elismerte, hogy Törökország sok erőfeszítést tett a területén tartózkodó hárommillió szír állampolgár ellátásáért, és helyesnek tartja, hogy az EU és Németország pénzügyi támogatást nyújt ehhez, de úgy látja, a megállapodás számos eleme nem működik, így például elenyészően csekély számban utazhattak be szíriai menekültek legális úton az EU-ba.

A német kormánynak át kell gondolnia, milyen más megoldásokat lehet alkalmazni – mondta Kofler, alternatívaként említve a közel- és közép-keleti térségben működő nagykövetségek megerősítését, hogy a menedéket kereső emberek a külképviseleteken adhassák be kérelmüket. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik