Külföld
BERLIN, GERMANY - JULY 28: German Chancellor Angela Merkel addresses the media during her annual summer press conference in German Federal Press Conference or Bundespressekonferenz on July 28, 2016 in Berlin, Germany. Chancellor Angela Merkel said recent attacks involving asylum-seekers carried out in Germany would not change its willingness to take in refugees.  (Photo by Michael Gottschalk/Photothek via Getty Images)

Süddeutsche Zeitung: Merkel John Lennon feltámadását is a próbatétel jelzővel illetné

24.hu
24.hu

2016. 07. 29. 13:28

A német sajtó vegyesen fogadta, az ellenzék bírálta Angela Merkel csütörtökön Berlinben tartott rendkívüli nemzetközi sajtótájékoztatóját, amelyen a német kancellár az utóbbi napokban történt támadásokkal kapcsolatban foglalt állást és új biztonságpolitikai programot mutatott be.
Korábban a témában:

Pénteki sajtókommentárok mindenekelőtt a kancellár fellépésének stílusával foglalkoztak, kifogásolva – bár egyes esetekben megelégedéssel nyugtázva -, hogy az általános elbizonytalanodás és nyugtalanság dacára ragaszkodott visszafogott, tárgyilagos modorához.

Például a liberális Süddeutsche Zeitung megállapította, hogy a kancellár még a Titanic katasztrófáját és John Lennon esetleges feltámadását is a “próbatétel”, illetve a “figyelemreméltó fejlemény” kifejezésekkel értékelné.

Azonban a tájékoztatón az is kiderült, hogy

teljesen normálisan is tud beszélni, amikor nem ANGELA MERKEL-ként szólal meg.

Ezt gyakrabban kellene tennie, főleg most, mert “a balták és hátizsákba rejtett pokolgépek korában” erősen csökken a bizalom iránta – írta a müncheni lap.

A konzervatív Die Welt kiemelte: 1977-ben a Vörös Hadsereg Frakció (RAF) szélsőbaloldali terrorszervezet merényletsorozata idején, a “német ősz” heteiben megmutatkozott, hogy a polgárok értékelik a higgadtságukat súlyos válságban is megőrző politikusokat, akik csak akkor lépnek a nyilvánosság elé, amikor valóban van mondanivalójuk.

Így viselkedett az akkori kancellár, Helmut Schmidt, de “Merkel nem Schmidt”, főleg a néhai kancellár csiszolt stílusa hiányzik belőle.

Azonban így is “nyugodt akaraterőt sugárzott” a tájékoztatón, és annyira “magabiztos” volt, hogy még híres kijelentését is megismételte, miszerint Németország megbirkózik a bajokkal (“wir schaffen das”).

German Chancellor Angela Merkel addresses a press conference in Berlin on 28 July,2016
Chancellor Merkel has interupted her holiday to hold her annual wide-ranging press conference on domestic and foreign policy following a spate of attacks that have reignited criticism of her liberal stance on asylum. / AFP PHOTO / John MACDOUGALL
Fotó: Europress fotóügynökség

Ez a mondat “terrorveszély idején is bizakodással tölthet el, azonban elfedi, hogy a kancellár már régen kiigazította politikáját” – áll a Die Welt kommentárjában.

Angela Merkel ugyan nem akarja elismerni, hogy hibázott, de legalább tanult a hibájából. Nyitott határok többé nem lesznek. Szerencsére

– tették hozzá.

A baloldali Frankfurter Rundschau kiemelte: a tájékoztató ismét megmutatta az országot jellemző nyugtalanság és a kancellár stílusa közötti ellentétet. Angela Merkel “néha szinte robotszerű tárgyilagossága még távolabb került a valóságtól” – állapították meg.

Az ország érzi, hogy már nem elég itt egy közbiztonság-erősítő törvény, amott meg egy menekültügyi szigorítás kidolgozása ahhoz, hogy mind ugyanúgy élhessünk tovább, ahogy eddig.

A kancellárnak most a terrortól való félelem révén lehetőség lett volna “az ismét megerősített ‘wir schaffen das’ mellé hozzátenni, hogy pontosan miként birkózik meg az ország” a terrorral.

A kancellár kilenc pontból álló biztonságpolitikai programot terjesztett elő, amelyet kételkedve fogadott a sajtó.

Például a Bild című lap szerint erősen kétséges, hogy a javasolt ellenszer “placebo vagy gyógyszer”.

Valamennyi részletesebb elemzés kimutatta, hogy a program mindössze egy teljesen új elemet tartalmaz.

  • Ez a kancellár által elsőként említett pont, amely szerint ki kell alakítani egy korai előrejelző rendszert a radikalizálódó menekültek kiszűrésére, mert a Würzburgnál és az Ansbachban elkövetett merénylet elkövetőjét sem ismerték a hatóságok.
  • A második pont a létszámfejlesztés és a felszereltség javítása a rendőrségnél, ami már nagyban zajlik.
  • A harmadik egy új hatóság felépítése, amely az internetes bűnözéssel foglalkozik, és főleg a titkosított digitális kommunikációra összepontosít.

Ez a biztonsági terület központi információ-technológiai szerve (Zentrale Stelle für Informationstechnik im Sicherheitsbereich – ZITIS) nevű, a szövetségi belügyminisztérium alá rendelt hivatal, amelynek megalakításáról már döntött a kormány.

  • A negyedik a hadsereg (Bundeswehr) bevonása a terror elleni küzdelembe belföldön.
German Chancellor Angela Merkel arrives at a press conference in Berlin on July 28, 2016
Chancellor Merkel has interrupted her holiday to hold her annual wide-ranging press conference on domestic and foreign policy following a spate of attacks that have reignited criticism of her liberal stance on asylum. / AFP PHOTO / TOBIAS SCHWARZ
Fotó: Europress fotóügynökség

Erről a Bundeswehr középtávú fejlesztéséről szóló, július közepén elfogadott kormányzati stratégia is rendelkezik, és Ursula von der Leyen védelmi miniszter már az utóbbi napok támadásai előtt bejelentette, hogy a Bundeswehr közös terrorelhárító gyakorlatokat kezd a rendőrséggel.

  • Az ötödik az iszlamista terrorizmus tudományos kutatásának támogatása, ami a kommentárok szerint legfeljebb új súlyponti elemnek tekinthető.
  • A hatodik és a hetedik pont nem csak német hatáskörbe tartozó és szintén nem új elemekről, az uniós szintű biztonsági, hírszerzési együttműködés javításáról és a fegyvertartási szabályok uniós szabályozásáról szól.
  • A nyolcadik pont az Egyesült Államokkal és más EU-n kívüli partnerekkel folytatott együttműködés szorosabbra fűzése a terror elleni harcban, ami igen régi gondolat.
  • A kilencedik pont a jogosulatlan menedékkérők következetesebb kitoloncolása az országból, ami szintén nem új felvetés, a megvalósítás viszont igen nehéz.

A parlamenti (Bundestag-) ellenzék mindkét pártja bírálta a tervet, a Baloldal és a Zöldek is azt emelték ki, hogy kimaradt belőle menekülésre késztető, újabb menekülthullámok megindulásával fenyegető okok megszüntetését szolgáló erőfeszítések ügye.

A legnagyobb Bundestagon kívüli párt, az Alternatíva Németországnak (AfD) egyik alelnöke, Alexander Gauland már a tájékoztató előtt egy nappal, szerdán rögzítette pártja álláspontját, sürgette, hogy a támadások miatt egyelőre ne engedjenek be az országba több muzulmán vallású menedékkérőt.

A politikus a kancellár tájékoztatója után közölte: nem kilenc pontos Merkel-tervre, hanem “Merkel-ellenes intézkedési csomagra van szükség országunk megmentéséhez”. (MTI)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Reyhanli körzet, 2018. január 21.
Tankkal elhaladó török tüzéreknek integet egy férfi a szíriai határ közelében levő Hatay déli tartomány Reyhanli körzetében 2018. január 21-én, miután a török haderő az előző napon szárazföldi hadműveletet indított Olajág fedőnéven a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia ellenőrizte északnyugat-szíriai Afrín térségében. A beavatkozás eddig 153 célpontra mért csapást, köztük fegyverraktárakra és óvóhelyekre. (MTI/EPA/SedatSuna)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.