Nagyvilág

Törökország felfüggeszt bizonyos szabadságjogokat

Törökország a rendkívüli állapot bevezetése miatt felfüggeszti az Emberi Jogok Európai Egyezményének végrehajtását azokban az esetekben, amelyeknél ez más nemzetközi szerződésből fakadó kötelezettségeivel nem ellentétes - jelentette be csütörtökön Numan Kurtulmus miniszterelnök-helyettes.

A politikus rámutatott, hogy Franciaország is éppen ezt tette, amikor a novemberben Párizsban elkövetett terrortámadás után rendkívüli állapotot hirdettek az országban. Kurtulmus reményét fejezte ki, hogy mielőbb, egy-másfél hónapon belül meg lehet szüntetni a rendkívüli állapotot, amelyről ma dönthet a török törvényhozás.

Az egyezmény 15. cikke lehetővé teszi a részes államok kormányainak, hogy “kivételes körülmények között”, “átmenetileg, korlátozottan és ellenőrzött módon” az egyezségokmányban foglaltak közül bizonyos szabadságjogokat felfüggesszenek. Ez az engedmény azonban nem mentesíti az egyes államokat az alól, hogy bizonyos, elidegeníthetetlen emberi jogokat tiszteletben tartsanak.

Recep Tayyip Erdogan török elnök szerda este jelentette be, hogy három hónapra rendkívüli állapotot vezetnek be Törökországban a múlt hét végi puccskísérlet miatt.

Kurtulmus arról is beszélt, hogy a török kormány át akarja alakítani a fegyveres erők szerkezetét.

A török kormányzat a hatalomátvételi kísérletet követően kiterjedt tisztogatásokba kezdett a török hadseregben, az igazságszolgáltatás berkeiben és az állami szférában. Öt nap alatt több tízezer embert vettek őrizetbe, függesztettek fel állásából vagy fogtak perbe.

Franciaországban a tavaly november 13-i, 130 áldozatot követelő párizsi merényleteket követően vezettek be rendkívüli állapotot a hatóságok, és függesztették fel az Emberi Jogok Európai Egyezményének végrehajtását annak 15. cikke értelmében.

Nagy-Britannia ugyancsak élt ezzel a jogával: 1988 végétől 2001 elejéig Észak-Írországban alkalmazta e jogosítványt..

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik