Külföld
Turkish security officers detain unknown individuals on the side of the road on July 15, 2016 in Istanbul, during a security shutdown of the Bosphorus Bridge. 
Turkish Prime Minister Binali Yildirim on July 15 denounced what he said was an "illegal attempt" by elements in the military after bridges were partially shut down in Istanbul and jets flew low over Ankara. "We are working on the possibility of an attempt. We will not allow this attempt," he told NTV television by telephone, without expanding on the nature of the move but saying it was by a group in the Turkish military.  
 / AFP PHOTO / BULENT KILIC / “The erroneous mention[s] appearing in the metadata of this photo by BULENT KILIC has been modified in AFP systems in the following manner: [unknown individuals] instead of [police officers]. Please immediately remove the erroneous mention[s] from all your online services and delete it (them) from your servers. If you have been authorized by AFP to distribute it (them) to third parties, please ensure that the same actions are carried out by them. Failure to promptly comply with these instructions will entail liability on your part for any continued or post notification usage. Therefore we thank you very much for all your attention and prompt action. We are sorry for the inconvenience this notification may cause and remain at your disposal for any further information you may require.”

Katonai puccs van Törökországban, bomba robbant a parlamentnél

Tóth Richi
Kerner Zsolt
Tóth RichiKerner Zsolt

2016. 07. 15. 22:23

Mi az, amit eddig tudunk?

  • Puccskísérlet volt Törökországban, a hadsereg azt állítja, átvette a hatalmat. Megszállták a török tévét, és a kormánypárt székházát. Lezárták a hidakat és az ankarai repteret.
  • Erdogan épp nyaralt, amikor bejelentkezett a török tévében. Azt állítja, a kormány a helyén van, az utcára hívta az embereket. Erdogan Fethullah Gülen hitszónokot vádolja a puccs megszervezésével.
  • A miniszterelnök azt mondta, a puccs a demokrácia ellen szól, és megbánják még, akik ezt tették.
  • Lövöldözések, összetűzések vannak Isztambulban és Ankarában.
  • Teljes a káosz, nem tudni, ki van hatalmon.
  • De szinte minden külföldi jelentős erő elítélte a puccsot, így az gyakorlatilag el is bukott.
  • Bomba robbant a török parlamentnél

Katonai puccskísérlet van folyamatban Törökországban, közölte Binali Yildirim török kormányfő péntek este az NTV hírtelevízió szerint. Az MSNBC szerint Recep Erdogan elnök Németországban kért menedéket, de ezt még senki nem erősítette meg.

A miniszterelnök szerint a hadsereg egy része a hatalom megszerzésére indított illegális kísérletet.

A hadsereg ugyan bejelentette, hogy átvették a hatalmat “a demokratikus rend megőrzésének és az emberi jogok védelmének érdekében”, de a kormányfő állítja, a nép által megválasztott kabinet van hatalmon.

Az AP szerint a hadsereg a kiépülő diktatúra és a növekvő terrorveszély miatt lépett. Yildirim már meg is fenyegette a puccsban résztvevőket, mondván, drágán megfizetnek majd tettükért.

Ahmed Davutoglu volt miniszterelnök is megszólalt. Azt mondta egy katari tévének, hogy a puccsot illegális eszközökkel kezdték meg, és az a demokratikusan megválasztott kormány ellen irányul.

Eközben a puccs ellen tüntetőkre állítólag tüzet nyitottak az egyik hídon.

A parlamentnél állítólag bomba robbant, bár sokat még nem tudni arról, hogy mekkora kárt okozott. A Reuters szerint korábban tankok nyitottak tüzet a török parlament épületénél is, és Ankarában, Isztamulban több helyen is lövöldözést hallani. A katonaság lezárta az ankarai repteret. Többen az utcára vonultak, miután Erdogan erre kérte őket. A rendőrség és a katonaság több tagja konfliktusba került egymással, volt, ahol rendőrök tartóztattak le katonákat. Az utcán egyébként sokan vannak, akik ünneplik a puccsot.

Az NTV azt állítja, egy török vadászgép lelőtt egy helikoptert, ami a puccsistákhoz tartozik. Az emberek közben ellepték az ankarai repülőtér kifutóját.

Utcára

Azt nem tudni, hogy Recep Tayyip Erdogan elnök, hatalmon van-e, de a Sky szerint biztonságban van, nem esett a hadsereg fogságába. Mindenesetre megszakította szabadságát és megszólalt. Úgy véli, a puccskísérletet a hadsereg jelentéktelen hányada követte el, a kormány pedig

felülkerekedik ezen és megoldja a helyzetet.

Erdogan az utcára hívja az embereket, azt állítja, hogy a hadseregen belül felkelés történt.

Annyira jól azért nem lehet, mert arra kényszerült, hogy egy Iphone-on, Facetime-on keresztül jelentkezzen be a tévében.

A hadsereg elfoglalta a török kormányárt, az AKP székházát és a TRT, a török állami tévé székházát is.

Beolvastatták, hogy átveszik a hatalmat, majd elment az adás.

A törökök üdvözlik a hadsereg kísérletét a hatalomátvételre:

Ugyanakkor a török katonai főhadiszálláson, Ankarában túszokat ejtettek a CNN Türk tévé szerint, köztük van a vezérkari főnök is.

Kukta

A török belpolitikai helyzetet leginkább egy tűzhelyre helyezett kuktával lehet leírni. Régóta növekszik a nyomás az országban, elsősorban Erdogan autokratikus hatalomgyakorlása, a szólás- és véleményszabadság elnyomása, a politikai ellenfelek kiiktatása, a menekülthelyzet és az Európai Unió ‘ugráltatása’ miatt.

Már katonai helikopterről adnak le lövéseket:

A hírek szerint Isztambulban tankokkal állták el a Boszporusz-hidat, valamint Mehmed szultán hídját, teljesen leállt a forgalom. Az NTV is tankokról sugárzott felvételeket, a páncélosok az isztambuli Atatürk nemzetközi repülőtér felé közelítenek.

Békét és a vérontás elkerülését sürgette Kerry és Lavrov

Békét és a vérontás elkerülését sürgette péntek este John Kerry amerikai és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a törökországi puccskísérlettel kapcsolatban. John Kerry annak a reményének adott hangot, hogy Törökországban “béke, stabilitás és folytonosság” fog honolni. Szergej Lavrov sürgette a vérontás elkerülését, és közölte: a felmerülő kérdéseket az alkotmányos kereteken belül kellene rendezni. Emellett óva intette az orosz állampolgárokat attól, hogy további értesítésig kimenjenek az utcára.

Barack Obama kiállt az Erdogan-kormány mellett. Közleményben a Fehér Ház azt írta, mindenkit kérnek, hogy a demokratikusan megválasztott kormányt támogassa.

 

A NATO is a török kormány mellett állt ki. Jens Stoltenberg főtitkár mindenkit arra kért, hogy tartsa tiszteletben a megválasztott török kormányt.

Törökországban közben lekapcsolták a közösségi oldalakat, a Twitterre is csak VPN-en keresztül lehet posztolni és egyes helyeken kijárási tilalom lépett életbe.

Az ország egész területére kijárási tilalmat rendeltek el.

Többen fegyverropogást is jelentettek, Ankara és Isztambul forgalmasabb pontjait lezárták, az Atatürk reptér nem indít és nem fogad gépeket.

Kiemelt kép: AFP / Bulent Kilic

(BBC, Guardian)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2014. március 27.
Vancsura István, a NAV megszüntetett Kiemelt Ügyek Igazgatósága RAPID ellenőrzési főosztályának volt vezetője (j) és Horváth András, volt adóhivatali dolgozó a Levegő Munkacsoport Áfabotrány: kitálal egy volt NAV-vezető címmel tartott sajtótájékoztatóján Budapesten a MagNet Házban 2014. március 27-én.
MTI Fotó: Soós Lajos

Az ember, aki legyűrte a NAV-ot és a NER-t

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.