Külföld
A grab from a video released by the ISIS?s Amaaq news agency shows Mohammed Riyadh, 17, announcing in Pashto he would carry out an operation in Germany and calling himself a soldier of the caliphate. German authorities said Tuesday that they found a hand-painted ISIS flag among the belongings of the asylum-seeker, who attacked passengers on the commuter train near Wuerzburg-Heidingsfeld and a woman outside the train as he fled. Four victims were members of a family from Hong Kong. (Amaaq News Agency/EyePress)

Die Welt: Ez nem jó hír

24.hu
24.hu

2016. 07. 20. 19:18

A Würzburg mellett egy vonaton elkövetett baltás-késes támadással megérkezett Németországba az Iszlám Állam (IÁ)terrorja - hangsúlyozta több vezető német lap szerdai kommentárjában.
Korábban a témában:

A Most már nálunk is című kommentárjában a Handelsblatt című üzleti lap kiemelte, hogy a németek a felnőtt kísérő nélkül érkezett 17 éves menedékkérő által végrehajtott támadás nyomán már a saját biztonságuk érdekében is követelhetik az államtól, hogy “intenzíven” gondoskodjon az egyedül érkezett kiskorú menekültekről.

Hatvanezren vannak, és a menekültválság kezdetén önkéntesek “serege” jelentkezett, hogy vállalja a gyámságot egy-egy ilyen menekült felett, de az állami bürokrácia sok esetben ellehetetlenítette ezeket a törekvéseket.

A kiskorú menekültek védelemre szorulnak, szükségük van a szüleikre, és megfelelő nevelés nélkül könnyen az olyan “bűnbandák” befolyása alá kerülnek, mint az IÁ. Túlnyomó többségük ugyan betartja a törvényeket, de sokan erőszak és bűncselekmények révén tűnnek ki a tömegből. A veszély nagyságát pedig mutatja, hogy kilencezer gyermek- és fiatalkorú menekült “egyszerűen eltűnt Németországban”

– hangsúlyozta a Handelsblatt, hozzátéve: sovány vigasz, hogy a hatóságok szerint a többszörös regisztráció miatt a valós szám ennél alacsonyabb lehet.

A Die Welt című konzervatív lap Azonosítatlanul Ochsenfurtban című kommentárjában kiemelte: úgy tűnik, történt valamiféle kapcsolatfelvétel az IÁ-val, és ezt a hatóságok nem vették észre, és úgy tűnik, vannak kommunikációs csatornák, amelyeket az állam nem ismert.

Ez nem jó hír

– húzták alá.

Angela Merkel azt mondta, hogy az emberek aggódnak a terrorveszély miatt, most viszont megtörtént “német földön az első merénylet, amelyet az IÁ vállalt magára”, így az aggodalom mellett félelem is van már. Ebben a helyzetben ügyelni kell arra, hogy ne jelenjen meg az az érzés is, hogy az állam “sötétben tapogatózik” – írta a Die Welt.

A liberális Der Tagesspiegel Fiatal, magányos, fogékony című kommentárja szerint a támadás miatt az a kérdés is előkerül, hogy növelte-e a terrorveszélyt Angela Merkel menekültpolitikája.

Az ilyen kérdéseket meg kell vitatni, nem lehet előlük visszahúzódni egy “ideológiai csigaházba”

– áll a kommentárban, amely szerint “tanulság és figyelmeztetés”, hogy a kölni szilveszteri támadások után “bizonyos összefüggések szégyenletes módon figyelmen kívül maradtak”.

A kérdés megválaszolásához a többi között az is szükséges, hogy az ember belehelyezkedjék a kiskorú menekültek helyzetébe. Aki 15 évesen a családja nélkül megérkezik egy “nagyon-nagyon idegen országba”, nem beszéli a nyelvet, magányosnak és elhagyatottnak érzi magát és “a vallása miatt potenciális terroristának nézik”, az eléggé fogékony lehet a “rossz üzenetekre és a vallási indoktrinációra”.

Minden egyes menekült, aki belekerül ebbe a “végzetes körforgásba”, eggyel több a kelleténél, és mivel egyetlen egy radikalizálódott ember is hihetetlen károkat tud okozni – amit Orlando vagy Nizza, és most már Würzburg példája is mutat -, senkit sem szabad szem elől téveszteni, mert ha az eleve adott terrorveszély a menekültek semmibevételével jár együtt, egyszer majd igennel kell válaszolni a kérdésre, hogy növelte-e Angela Merkel menekültpolitikája a terrorveszélyt

– emelte ki a Der Tagesspiegel.

A 17 éves támadó hétfő este baltával és késsel rátámadt egy vonat utasaira Würzburg közelében. Négy embert megsebesített, majd leszállt a többi utas által vészfékkel megállított vonatról, és megsebesített még egy embert. Rárontott az előállítására érkezett különleges rendőri egységre, ezért a kommandósok lelőtték. (MTI)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Németh Sándor: Előfordult, hogy a szocialisták zsaroltak

Kommentek

THE ASSASSINATION OF GIANNI VERSACE: AMERICAN CRIME STORY "The Man Who Would Be Vogue" Episode 1 (Airs Wednesday. January 17, 10:00 p.m. e/p) -- Pictured: Edgar Ramirez as Gianni Versace. CR: Jeff Daly/FX
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.