Külföld
Czech Republic's Prime minister Bohuslav Sobotka arrives before an EU summit meeting on June 28, 2016 at the European Union headquarters in Brussels.  / AFP PHOTO / PHILIPPE HUGUEN

Csehország az unióban látja a jövőt

24.hu
24.hu

2016. 07. 14. 16:29

Korábban a témában:

Az Európai Uniónak közelebb kell kerülnie az emberekhez

– jelentette ki a miniszterelnök, aki a szenátorokat tájékoztatta a legutóbbi EU-csúcstalálkozóról, amelyen megvitatták a nagy-britanniai népszavazás után kialakult helyzetet. A britek a népszavazáson az EU-ból való kiválás mellett tették le voksukat.

Bohuslav Sobotka szerint Csehország mindent megtesz annak érdekében, hogy a ne a Brexit, hanem Európa külső és belső biztonságának megerősítése, a gazdasági növekedés és a szociális biztonság megszilárdítása legyen az EU figyelmének a középpontjában a következő időszakban.

Csehország álláspontjáról a Brexit után a kormány egyeztetni kíván minden parlamenti párttal, beleértve az ellenzéki pártokat is

– jelentette ki a miniszterelnök.

Milan Stech, a szenátus elnöke szerint az EU-nak meg kellene változnia, csak azt kellene tennie, amit “a tagállamok kérnek”, és nem lenne szabad szorgalmaznia olyan dolgokat, amelyeket “a tagállamok nem akarnak”. Példaként ez utóbbira a lőfegyverekről szóló irányelv kidolgozását említette.

A szenátus határozatában arra szólította fel a cseh kormányt, hogy az EU és az Egyesült Királyság jövőbeni kapcsolatairól szóló tárgyalásokon “legyen konstruktív és pragmatikus”, és támogassa a “mindkét félnek megfelelő kompromisszumos megoldásokat”.

A cseh kormány már korábban munkacsoportot hozott létre, amelynek feladata az ország prioritásainak szakmai kidolgozása a brit távozással kapcsolatban.

Tomás Prouza, a kormány EU-ügyekért felelős államtitkára a csoport csütörtöki első ülése után közölte: Nagy-Britannia távozása az EU-ból Csehország számára lehetőség arra, hogy megpróbálja Prágába csábítani a Londonban székelő uniós intézményeket vagy nemzetközi cégeket.

Felmérjük a helyzetet, és lépéseket teszünk annak érdekében, hogy hozzánk költözzenek. Több intézménynek is szüksége lesz arra, hogy Londonból más uniós országba tegye át székhelyét

– fejtette ki a diplomata. Tomás Prouza szerint a cseh ipari és kereskedelmi tárca a Czechinvest ügynökséggel együtt konkrét ajánlatokat készít elő az esetleges beruházók számára.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

A Piramis gameshow díszlete

Újabb furcsaság a TV2-n A Piramisban

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.