Külföld
Hunting Party In Czechoslovakia

Uniós szintű fegyvertartási szabályok jöhetnek a terrorizmus ellen

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2016. 06. 09. 21:03

A fegyverbarát csehek forronganak, szerintük a javaslat csak az illegális fegyverek számát növeli.

Szigorúbb fegyvertartási szabályokról állapodhatnak meg az EU-tagállamok kormányai az elmúlt időszak franciaországi és belgiumi merényleteinek nyomán. Egyes tagállamok azonban ellenzik a terveket, mondván, azok csak a törvénytisztelő fegyvertartók dolgát nehezítik meg, a bűnözőkét nem.

Az uniós tisztségviselők arra számítanak, hogy kényelmes többséggel fogadhatják el a javaslatot az uniós belügyminiszterek pénteki luxemburgi tanácskozásán. Ugyanakkor Csehország például azt javasolja, hogy a vadászokra, sportlövőkre, gyűjtőkre, múzeumokra ne vonatkozzon a javaslat, még a félautomata fegyverek tekintetében sem. A cseheknél európai szemmel nézve igen liberális fegyvertartási szabályok vannak, 775 ezer jogszerűen tartott pisztoly és puska van a 10,6 milliós lakosságnál.

Uniós szintű szabályozást most vezetnének be először a hatástalanított fegyverekre vonatkozóan. Franciaország például azzal érvel, hogy ezeket a fegyvereket gyakran nagyon könnyen újra működőképessé lehet tenni, vagy a jelző- és startpisztolyokat is könnyen halálossá lehet alakítani.

A hatástalanított fegyverekre azért terelődött figyelem, mert a gyanú szerint a tavaly januári párizsi merényletet Szlovákiában hatástalanítottként vásárolt, újból működőképessé tett fegyverekkel követték el. Az ellenzők viszont úgy látják: a javaslat csak a legális fegyvertartást korlátozza, és az illegális fegyverek számának növekedését eredményezi. (Reuters)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Closeup portrait of a beautiful redhead woman using smartphone
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.