Nagyvilág

Elemző: Csehországnak ciki a V4

Olyan országokkal kerülnek egy platformra, ahol baj van a demokráciával – vélte Jirí Pehe.

Csehországnak ki kellene lépnie a V4-ekből, és a kelet-európai irányultság helyett inkább a nyugati szomszédokkal kellene együttműködnie – írta Jirí Pehe neves politikai elemző a Právo című lapban megjelent jegyzetében.

Pehe szerint a V4 „jó üzleti márka” volt a múltban, amikor Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia be akart lépni a NATO-ba és az Európai Unióba. Amíg voltak közös célok, addig az időnként rendkívül jelentős politikai eltérések is a háttérbe szorulhattak.

Az utóbbi években ugyanakkor a visegrádi országok közötti eltérések – amelyek összefüggenek az egyes országok mentalitásával, nagyságával, ambícióival és történelmével – nem csökkentek, hanem inkább növekedtek, vélekedett a szerző. Lengyelország, Magyarország és Szlovákia már megérték az „egypárti kormányzást”, amely felélesztette a háború előtti vagy háborús időszakból ismert autokratikus tendenciákat, de a cseheknél ilyen helyzet az eltérő múlt és az ország modernebb állapota miatt nem alakult ki.

Bár a visegrádi politikusok azt állítják, hogy a menekültválságban elfoglalt „kompromisszumok nélküli” álláspont miatt megerősödött a hangjuk az EU-ban, az elemző szerint ez egyáltalán nincs így. A valóságban a V4-eket olyan csoportként kezelik, amelynek egyre nagyobb problémái vannak a demokráciával, és amelynek tagjai szívesen fogadnak el támogatást az EU gazdagabb országaitól, de elutasítják, hogy szolidárisak legyenek.

Míg a cseh politikusok azt állítják, hogy a visegrádi együttműködés hasznos az országnak, ennek az ellenkezője igaz – véli Pehe. Ennek köszönhetően ugyanis Nyugat-Európa ugyanabba a csoportba sorolja a cseheket, mint azokat az államokat, amelyekben baj van a demokráciával. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik