Nagyvilág

Az ukrán kormányt és a szeparatista lázadókat is elmarasztalta az ENSZ

Mindkét fél követett el háborús visszaéléseket.

Mindkét oldalt erősen elmarasztalta az ENSZ Emberi Jogi Főbiztossága az ukrajnai harcok kapcsán. A csütörtökön közölt jelentés rámutat, hogy kétezer civil életét követelte a két éve tartó konfliktus, akiknek 90 százaléka a lakóterületek elleni tüzérségi támadásokban halt meg.

A dokumentumban az is szerepel, hogy mind a felkelő csoportok, mind az ukrán erők megöltek számos olyan katonát, akiket körbekerítettek, vagy nem voltak harcképesek. Tudomásuk van olyan esetről, amikor egy ukrán katonát azért öltek meg, mert nyilvánosságra hozta az ukrán erők által elkövetett visszaéléseket.

Megjegyezték azt is, hogy egy letartóztatásra sem került sor azzal kapcsolatban, hogy a 2014-es, Janukovics elnök elűzéséhez vezető utcai tüntetések során 13 rendőr is életét veszítette, és nem folytattak le komoly vizsgálatot azzal kapcsolatban, hogy Odesszában 48 ember meghalt, amikor összecsaptak az új, nyugatbarát kormány szimpatizánsai és ellenzői. Akkor 42 ember halálát az okozta, hogy kigyulladt az az épület, amelyben a kormányellenes tüntetők tartózkodtak, feltehetően azért, mert Molotov-koktélokat dobtak rájuk.

Az ENSZ ukrajnai emberi jogi megfigyelő missziójának vezetője közölte, hogy felvették a kapcsolatot az ukrán kormánnyal a jelentésben foglaltak miatt. (AP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik