Nagyvilág

Átneveznek egy ukrán várost a szovjet múlttal való szakítás miatt

Tavaly óta törvény tiltja a náci és kommunista rendszerek jelképeinek használatát.

Az ukrán parlament döntött arról, hogy átnevezik az ország középső részén található Kirovohrad városát. A döntés azonnal hatályba lépett, miután a házelnök aláírta a határozatot.

A várost ezentúl Kropivnickijnek fogják hívni, Marko Kropivnickij ukrán író, színész és dramaturg után. A parlament elnöke azzal indokolta a döntést, hogy „egy ősi ukrán kozák település nem viselhet sem birodalmi, sem szovjet nevet”.

A várost eredetileg Jeliszavetgradnak nevezték, 1924-ben Zinovjevszkre, majd 1934-ben Kirovére nevezték át. A Kirovohrad nevet 1939-ben kapta Szergej Kirov szovjet kommunista vezető tiszteletére, akit 1934-ben agyonlőtt egy merénylő. A gyilkosság politikai tisztogatások ürügyévé vált a Sztálin vezette Szovjetunióban.

Andrij Parubij házelnök elmondta: eddig már 1012 települést és járást neveztek át, csütörtökön pedig tíz továbbit, egyeztetve az ott élő lakosokkal.

Májusban a kelet-ukrajnai Dnyipropetrovszkot nevezték át Dnyipróra a tavaly áprilisi „dekommunizációs” törvény alapján, amelynek értelmében betiltották a kommunista és náci propagandát, valamint a két totalitárius rendszer jelképeinek használatát. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik