Nagyvilág

A nap, amikor valaki elnézést kért Donald Trumptól

Bocsánatot kért Donald Trumptól, a republikánusok várható elnökjelöltjétől a Legfelső Bíróság tagja Ruth Bader Ginsburg, mert a napokban többször is bírálta őt. Trump lemondásra szólította fel őt.

A Legfelső Bíróság korelnök-asszonya csütörtökön közleményben  hangoztatta:

A sajtó érdeklődésére adott válaszaim meggondolatlanok voltak, és sajnálom, hogy elhangzottak azok

– olvasható a közleményben.

A 83 éves, magát nyíltan liberálisnak valló bíró az elmúlt napokban több interjút adott, a többi között azt fejtegetve, hogy ha Donald Trump lesz az ország elnöke, akkor “bármi megtörténhet”.

Kijelentette azt is, hogy nem tudja elképzelni Amerikát Donald Trumppal az Ovális Irodában, és megjegyezte:

Ha Trumpot megválasztanák, ő személy szerint megfontolná, hogy Új-Zélandra költözzék.

A CNN hírtelevízióban pedig a hét elején “szédelgő csalónak” nevezte a republikánusok várható elnökjelöltjét.

Trump eítélte Ginsburg kijelentéseit. A The New York Timesnak kedden adott interjújában arra szólította a bírónőt, hogy kérjen bocsánatot a Legfelső Bíróságtól, és “a lehető leggyorsabban” nyújtsa be a lemondását. Az üzletember-politikus szerdán is visszatért az ügyre, és Twitter-bejegyzésében leszögezte: Ginsburg “zavarba hozott mindenkit a nagyon buta politikai nyilatkozataival”, szerinte a bírónőnek “fejlövése van” és ismételten lemondásra szólította fel őt.

Ruth Bader Ginsburg megjegyzései általános megütközést keltettek, és pártszimpátiáktól függetlenül elítélően nyilatkoztak azokról. Még az olyan tekintélyes liberális orgánumok is, mint a The Washington Post vagy a The New York Times szerkesztőségi állásfoglalásban ítélték el Ginsburgot. A The Washington Post például emlékeztette a bírónőt arra az érvényben lévő szabályzatra, miszerint a bíráknak nem szabad nyilvánosan politikai állásfoglalásokat közzétenniük. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik