Nagyvilág

Üzenetküldő alkalmazásokon árulja szexrabszolgáit az Iszlám Állam

Mindössze 12 éves jazidi lányokat hirdetnek szexrabszolgaként az ISIS harcosai olyan üzenetküldő alkalmazásokon, mint a Whatsapp és a Telegram.

Az applikációkon adatbázist is vezetnek a gyerekekről, hogy azonosítani tudják őket, ha el akarják hagyni az Iszlám Állam kontrollált területet.

A Telegram és a Facebook-tulajdonban lévő Whatsapp titkosítottak, így a szolgáltatók nem férnek hozzá a felhasználók üzeneteihez. A terrorszervezet tagjai felöltöztetik és gyakran kisminkelik a fiatal lányokat, majd lefotózzák őket.

A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint nagyjából háromezer nőt tart fogva az Iszlám Állam. Többségüket 2014-ben zárták börtönbe, amikor az ISIS katonái városokat foglaltak el Irak északi részén.

A vallásos kurd közösséget Irakban és Szíriában egyaránt gyilkolta az Iszlám Állam, amit az UNESCO fajirtásnak titulált. Az évek során több próbálkozás is történt a nők kiszabadítására, de a menteni igyekvőket szinte kivétel nélkül megölték.

Szakértők szerint a közösségi média elutasítja azokat a kérelmeket, amik a szexrabszolgák aukcióit szolgáló csoportok ellen tesznek.

Az Iszlám Állam az applikációkon keresztül a fogva tartottak családjait is inzultálja azzal, hogy megrendítő fotókat küldenek nekik a lányokról.

Az üzenetküldő alkalmazások toborzásként is szolgálnak az ISIS számára. Néhány hete egy jazidi gyermek felhívta szüleit a Whatsappon és tolmácsolta anyjának, hogy mivel nem muszlim, megölik majd őt.

A Whatsapp mindent megtesz a szélsőségesek tevékenységének visszaszorításáért.

Zéró toleranciát alkalmazunk ellenük, és ha egy felhasználóról kiderül, erőszakosan visszaél a szolgáltatásainkkal, töröljük a felhasználóját. Ezen felül bátorítjuk felhasználóinkat, hogy jelentsék, ha hasonló dologgal szembesülnek

– mondta Matt Steinfeld, a cég szóvivője.

(via Independent)

 

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik