Külföld
MALATYA, TURKEY - MAY 7:  Turkish President Recep Tayyip Erdogan greets as he delivers a speech during a mass opening ceremony in Malatya, Turkey on May 7, 2016. Murat Kaynak / Anadolu Agency

Törökország egy lépéssel közelebb került az uniós tagsághoz

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2016. 06. 30. 12:59

Újabb fejezetét nyitották meg csütörtökön a török uniós csatlakozási tárgyalásoknak, a lépés része a migrációs hullám megfékezéséről Törökország és az Európai Unió között létrejött alkunak.

A felek a pénzügyi és költségvetési politikára vonatkozó 33-as fejezetet nyitották meg az Európai Unió Tanácsának – a tagállamokat tömörítő szervezetének – tájékoztatása szerint. Közleményében a tanács az EU és Törökország közötti szoros kapcsolatok fontosságát hangsúlyozta a migráció, a terrorizmus elleni küzdelem, az energiaellátás, a gazdaság és a kereskedelem területén. Kiemelték, hogy az unió kész támogatást nyújtani a török reformtörekvésekhez, amelyekre különösen a jogállamiság és az alapvető jogok tekintetében van szükség.

Az Európai Unió és Törökország között márciusban létrejött migrációs egyezmény értelmében a felek új lendületet adnak a török EU-csatlakozási tárgyalásoknak, és június végéig megnyitják a tárgyalások költségvetési fejezetét.

Lassú folyamat, ciprusi gócpont

Az EU-hoz csatlakozni szándékozó országok képviselőinek a tárgyalások során összesen 35 fejezetet kell áttekinteniük közösen az uniós illetékesekkel, és megállapodásra kell jutniuk abban, hogy a csatlakozó ország milyen módon, milyen ütemezésben veszi át, építi be saját nemzeti jogrendjébe az egyes területeken addig született uniós joganyagot.

A 1999 óta EU-tagjelöltnek számító Törökországgal 2005-ben kezdődtek meg a tényleges csatlakozási tárgyalások, de azóta csak 16 fejezetet sikerült megnyitni, s ezek közül mindössze egyet tudtak lezárni – a tudományos és kutatási fejezetet.
Törökország uniós csatlakozási folyamata részben a nem szűnő görög-török feszültség – elsősorban a megosztott Ciprus problémája – miatt halad rendkívül lassan. Az EU-tag Ciprus északi része 1974 óta török megszállás alatt áll, a török országrész nem tagja az uniónak.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

3275142 01/17/2018 A young woman at a bus stop in Yakutsk. Bolot Botchkarev/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.