Nagyvilág

Gumicsizmában szavaznak a brit EU-tagságról

Néhol az időjárás fennakadásokat okozott, de nagyrészt rendben zajlik az angliai népszavazás.

A viharos idő ellenére jórészt zavartalanul zajlik a brit EU-tagságról szóló népszavazás.

Dél-Angliára és Londonra éjszaka és délelőtt villámlással és mennydörgéssel kísért trópusi záporok zúdultak, több helyen hirtelen áradásokat okozva. Néhány térségben választóhelyiségeket is elöntött a víz. Itt a szavazófülkéket máshová helyezték át, de volt olyan körzet, ahol egy helyi vállalkozó gumicsizmákat osztogatott a választóknak, így a víz alá került választóhelyiségben rendezték a szavazást.

Este újabb esőzések kezdődtek az ország déli és délkeleti térségeiben, de ezek nem voltak olyan kiterjedtek és hevesek, mint a nap első felében.

A nap folyamán leadták szavazatukat a vezető politikusok is, köztük David Cameron miniszterelnök, aki feleségével, Samantha Cameronnal érkezett a választókörzetbe. A kormányfő Twitter-üzenetében mindenkit arra kért, hogy vegyen részt a népszavazáson, és voksoljon a bennmaradásra.

Boris Johnson, London volt polgármestere, a kilépést pártoló tábor frontembere csütörtöki Twitter-üzenetében azt kívánta, hogy a csütörtöki nap legyen Nagy-Britannia „függetlenségi napja”. A konzervatív politikus a konzervatív brit kormány hivatalos EU-párti álláspontja ellenében kampányolt a kilépés mellett

A csütörtökön ismertetett legújabb közvélemény-kutatások a bennmaradást pártoló tábor előretörését jelezték. A YouGov közvélemény-kutató cég által a The Times számára elvégzett, a konzervatív brit napilap által csütörtökön ismertetett új felmérés 51-49 százalékos megoszlást jelzett a bennmaradást pártolók javára, de egy másik cég, a ComRes új kutatása az EU-tagság híveinek nyolc százalékpontos előnyét mutatta ki, 54-46 százalékos aránnyal. Ez jelentős átrendeződés, ugyanis a hónap közepén még voltak olyan felmérések, amelyek a kilépés híveinek tíz százalékpontos előnyére utaltak.

A szavazóhelyiségek brit idő szerint 22 óráig – közép-európai idő szerint 23 óráig – tartanak nyitva. Utána az urnákat 382 szavazatszámláló központba viszik, és a végeredményt várhatóan pénteken délelőtt, a manchesteri városi tanács dísztermében jelentik be hivatalosan.

A csütörtöki népszavazásra rekordszámú, 46,5 millió választópolgár regisztrálta magát. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik