Gazdaság

Brexit – erősen kétesélyes a népszavazás

2016. június 23-án (csütörtökön) szavaznak Nagy-Britanniában az EU-ban maradásról.  A Dun & Bradstreet szakemberei gyorselemzésben foglalták össze a szavazás várható kimenetelét. A legfrissebb közvélemény-kutatások alapján fej-fej mellett mozog a két tábor, így egy esetleges Brexit – a britek kilépése az EU-ból – valószínűsége sem elhanyagolható.

Növekvő EU-ellenesség

Az elmúlt években az brit közvélemény egyre jobban kiábrándult az Unióból, amit tovább súlyosbított, hogy az eurózóna egyik válságból a másikba süllyedt. A 2014-es európai parlamenti választásokat az a Brit Függetlenségi Párt nyerte, akik az ország EU-s távozásáért kampányoltak. Az események hatására David Cameron miniszterelnök megígérte, hogy népszavazást fognak kezdeményezni az EU tagságról.

A több hónapos EU és Nagy-Britannia közötti egyeztetés eredményeként az angol kormánynak sikerült felmutatnia néhány kisebb javulást tagsági feltételeikben, amelyet már elegendőnek éreztek ahhoz, hogy a „megreformált EU” és az unióban maradás mellett korteskedjenek. Ám a változások ellenére néhányan még Cameron Konzervatív Pártjából is – többek között a londoni polgármester – a távozás mellé álltak.

A legtöbb nagy parlamenti párt a Munkáspárttól a Skót Nemzeti Pártion át a Liberális Demokratákig valamint a miniszterelnök is a maradást támogatja.  A nagy pártokhoz hasonlóan főképp a nagyobb vállalatok – különösképp az autógyártó cégek és a pénzügyi vállalkozások– kampányolnak a maradás mellett. A távozók táborát a Függetlenségi Párt és a Konzervatív Párt néhány idősebb képviselője, továbbá a hagyományosan EU-ellenes nyomtatott sajtó erősíti.

A Brexit valószínűsége

A közelmúltban készített közvélemény-kutatások vegyes képet mutatnak. Néhány kutatás szerint a kilépők, mások szerint a maradók tábora örvend nagyobb népszerűségnek. A legutóbbi közvélemény-kutatás a Financial Times-ban jelent meg és több közvélemény-kutatás eredményeit összesíti; e szerint a választók 45 százaléka támogatja az Unióból kilépést, míg 44 százalék voksolna a maradásra. Ez azt prognosztizálja, hogy a szavazás előtti utolsó pillanatokban még „bizonytalan” 11 százalék voksai fogják meghatározni a végső eredményt. Egy hete még a Brexitet támogatók vezettek 3 százalékkal, így ez az eredmény a támogatók táborának erősödését mutatja. Az erősödés hátterében két esemény állhat. Az egyik a londoni tőzsdeindex (FTSE 100) múlt heti jelentős romlása, ami zavarodottságot keltett gazdasági körökben, továbbá rávilágított arra, milyen következményei lehetnek egy esetleges kilépésnek. A másik sajnálatos esemény, Jo Cox, az Uniós tagságot támogató munkáspárti képviselő múlt heti meggyilkolása volt, ami ugyancsak a maradást támogatók táborát erősítette.

Nagy-Britannia kilépésének üzleti hatásai

A legoptimistább szcenárió szerint, a brit kormány és az EU a népszavazást követően gyorsan meg tud majd állapodni és Nagy-Britannia továbbra is közös piac része maradhat. Eszerint a verzió szerint London továbbra is az európai pénzügyi piac központja maradna, és a többségében EU-párti Skócia sem tenne újabb függetlenedési kísérletet. Ez a megoldás akár még a brit gazdaság növekedését is elősegíthetné.

A valóságban azonban minden bizonnyal sokkal súlyosabb következményei lennének az Unió elhagyásának Nagy-Britanniára nézve. A lehetséges Brexit-ből eredő bizonytalanság már a szavazás előtti hetekben és hónapokban is éreztette negatív hatásait az angol gazdaságra nézve. Ennek volt ékes példája az értéktőzsde múlt heti gyengülése, ami felhívta a figyelmet a kilépés várható negatív következményeire.

Noha mindkét félnek komoly érdekei fűződnek a szabad kereskedelem fenntartásához, az Unió minden bizonnyal ragaszkodni fog ahhoz, hogy Nagy-Britannia fenntartson számos EU-s szabályozást ugyanúgy, mint a nem EU-tag Norvégia esetében is elvárta ezt.

Ebbe a körbe a munkaerő szabad áramlása is bekerülhet, ami a legtöbb kilépést támogató számára az egyik legkomolyabb probléma.  Szélsőséges esetben a brit kormánynak választania kellene az uniós közös piac és a határok feletti kontroll visszaszerzése között.

Bár a brit közvélemény rendkívül megosztott a Brexit kérdésében, a Dun & Bradstreet elemzői úgy vélik, hogy a jelenleg még „bizonytalan” választók többsége a status quo fenntartását fogja választani, ezzel a maradás felé billentve a mérleg nyelvét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik