Nagyvilág

Rendkívüli ülésnapot tart a brit parlament, a lelőtt képviselőnőre emlékeznek

A parlament a brit EU-tagságról jövő csütörtökre kiírt népszavazás kampánya miatt jelenleg nem ülésezik, de Corbyn a Leeds melletti kisvárosban, Birstallban, ahol Jo Coxot meggyilkolták, pénteken bejelentette: kérte Camerontól és az alsóház elnökétől, John Bercow-tól a parlament megemlékező ülésének összehívását hétfőre, és a kérését el is fogadták.

Cameron, Corbyn és Bercow pénteken együtt helyezett el virágokat Birstall központi emlékművénél, amely a választókerület lakosságának zarándokhelyévé vált a gyilkosság óta.

David Cameron rövid nyilatkozatában kijelentette:

ki kell űzni a politikából, a közéletből és a társadalomból a gyűlöletet, a megosztási kísérleteket és az intoleranciát.

Jo Cox a közösség szolgálatát és a toleranciát tekintette értékeknek, és emléke úgy ápolható a legmegfelelőbben, ha ezek az értékek az egész brit társadalom normáivá válnak – mondta a konzervatív párti miniszterelnök.

Jeremy Corbyn megemlékező nyilatkozatában szintén kifejtette: Jo Cox emléke azt diktálja, hogy nem lehet helye a társadalom megosztását célzó gyűlöletnek és mérgező retorikának a közéletben. A Munkáspárt vezetője gyűlölet vezérelte bűncselekménynek és a brit demokrácia elleni támadásnak nevezte a 41 éves, kétgyermekes képviselőnő meggyilkolását.

Pénteken változatlanul rendőrségi őrizetben volt a gyilkosság gyanúsítottja, a helyszín közelében előző nap rövid idő alatt elfogott 52 éves Thomas Mair, de a nyomozó hatóságok semmilyen részletet nem közöltek a lehetséges indítékokról.

A rendőrség így nem erősítette meg szemtanúk azon beszámolóit sem, hogy Mair a “Britain first” – Nagy-Britannia az első – szavakat kiabálta volna Jo Cox meggyilkolása közben.

Pénteken nem volt semmiféle népszavazási kampányrendezvény Nagy-Britanniában, miután a politikai pártok a csütörtöki merénylet után közös kezdeményessel felfüggesztették az EU-tagsági referendum kampányát. Konzervatív párti források szerint a felfüggesztés “legalább szombatig” érvényben marad, de a bennmaradásért kampányoló tábor pénteken közölte, hogy szombaton sem rendez kampányeseményeket.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik