Nagyvilág

Újabb fogolycserét hajtottak végre az oroszok és ukránok

Két újabb ukrán fogoly indulhatott haza Oroszországból – jelentette be Petro Porosenko ukrán államfő.

Egyiküket, a 25 éves krími származású Hennagyij Afanaszjevet terrorizmus vádjával ítélték Oroszországban hét év börtönbüntetésre. 2014 májusában vették őrizetbe a krími Szimferopolban, miután meggyanúsították, hogy tagja a szintén orosz börtönben raboskodó Oleh Szencov krími filmrendező által létrehozott „terrorszervezetnek”.

Másikukat, a 73 éves Jurij Szolosenkót hat évre ítélték, miután megvádolták azzal, hogy ukrán légvédelmi rendszerek javításához kísérelt meg eszközöket vásárolni. A nyugdíjas volt fegyvergyári igazgatót Moszkvában fogták el 2014 augusztusában.

Ukrajnába visszatérve a két férfit kórházba szállítják kivizsgálásra, ahol Porosenko még kedden felkeresi őket. A két elítéltnek Vlagyimir Putyin adott elnöki kegyelmet.

Mindezzel egy időben egy orosz gép is elindult Ukrajnába, hogy hazaszállítson két, ottani őrizetben lévő személyt. Az Ukrán Biztonsági Szolgálat főnöke azt mondta, őket a 2014 májusi odesszai zavargás miatt vették őrizetbe, amelynek során oroszbarát és Kijev-párti tünetők csaptak össze, és 48-an vesztették életüket.

Május 25-én Nagyija Szavcsenko ukrán pilótanő szabadult ki oroszországi fogságából. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik