Nagyvilág

Medvék vették át az uralmat az evakuált városban

Fekete medvék kóborolnak élelem után kutatva az erdőtűz sújtotta albertai városban, Fort McMurrayben.

A medvék azután vándoroltak be nagy számban az iparvárosba, hogy a május elején kitört hatalmas erdőtűz miatt ki kellett telepíteni az ott lakó mintegy 90 ezer embert. Ők pedig maguk mögött hagyták a kukákat és az élelemmel teli hűtőszekrényeket is – mondta a helyi hal- és vadvédelmi hatóság szóvivője.

Brendan Cox szerint a medvék okosak és alkalmazkodók, mérföldekről kiszagolják az ételt. “Ahogy az ember visszatér a közeli élelmiszerboltba vagy a kedvenc éttermébe, ezek az állatok újra és újra meglátogatják a táplálékforrást” – magyarázta.

A több mint 500 hektáron tomboló tűzvész házakat rombolt le, tönkretette az alapvető szolgáltatásokat, a város néhány lakója június 1-jétől visszaköltözhet. Fort McMurray az albertai erdőségek fekete medvéinek elsődleges élőhelye közelében helyezkedik el, mintegy 40 ezer él belőlük a tartomány erdeiben. Sokuk a majdnem hat hónapos téli álom után most élelem után kutat – mutatott rá Lee Foote, az Albertai Egyetem biológusa.

Fort McMurrayben hét vadvédelmi szakember járőrözik, étellel ellátott csapdákat állítanak fel a táplálékban bővelkedő “vadászterületre” visszajáró medvék ellen. Eddig négyet kaptak el, kettőt szabadon engedtek a vadonban, kettőt el kellett altatniuk.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik