Nagyvilág

A kanadai miniszterelnök szerint a legtöbben nem ismerik a pusztítás mértékét

A kanadai miniszterelnök szerint az ország lakosságának többsége nem tudja, hogy milyen súlyos pusztítást végzett az erdőtűz az albertai Fort McMurrayben és térségében.

Justin Trudeau helyi idő szerint péntek esti sajtóértekezletén a tűzoltók és a katasztrófamentők áldozatos munkájának tulajdonította, hogy sikerült megmenteni a város épületeinek 85-90 százalékát, ezen belül a lakóépületek több mint 90 százalékát, és mint mondta, ez nem a széljárás megváltozásának vagy az esőnek vagy bármilyen szerencsének köszönhető.

A miniszterelnök Fort McMurray-beli sajtóértekezlete előtt helikopterről megtekintette a térséget, bejárta a város egyik negyedét, találkozott tűzoltókkal, önkéntesekkel és Rachel Notley tartományi miniszterelnökkel. Mint mondta, ezt megelőzően hiába kapott részletes jelentéseket a tűzvészről, és látott róla képeket, felvételeket, a katasztrófa súlyosságával csak élőben szembesült. Állami segítséget ígért a károk helyreállítására.

Tisztségviselők szerint a tűzvészben a város 2432 épülete megsemmisült, 530 megrongálódott, de 25 ezret sikerült megmenteni. Több mint 94 ezer embernek kellett elhagynia az otthonát. A lakosok visszaköltöztetésének tervével ígéretük szerint két héten belül készülnek el az illetékesek.

A várostól távol, de a tűz továbbra is pusztít, 2400 négyzetkilométeren, és várhatóan még hetekbe telik az eloltása, amelyen 1714 tűzoltó dolgozik 123 helikopterrel, 26 tűzoltó repülőgéppel és 226 munkagéppel.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik