Nagyvilág

Százezrek menekültek egy gyilkos ciklon elől Bangladesben

Heves esőzésekkel és erős széllel söpört végig szombaton Banglades déli partvidékén egy pusztító ciklon, amely több százezer embert kényszerített otthona elhagyására és legkevesebb huszonkét ember halálát okozta – számolt be az MTI.

A hatóságok ötszázezer embert helyeztek biztonságba a Roanu ciklon elől, amely helyenként száz kilométer per órás sebességet megközelítő széllökésekkel pusztított.

Médiainformációk szerint a haláleseteket az okozta, hogy Bola, Csittagong, Cox’s Bazar és Patuakali körzetekben a vihar több lakóházat romba döntött.

A bangladesi meteorológiai szolgálat közleménye szerint több tucatnyi falut elárasztottak a hirtelen lezúdult eső miatt kialakult víztömegek és sárlavinák. Csittagong kikötővárosban két helyen átszakította a gátat az árvíz. A hatóságok tájékoztatása szerint több mint ötvenezer lakóház rongálódott meg az ítéletidőben.

Mohammed Ali Husszein kormányzati tisztségviselő azt mondta, mintegy százezer embernek kellett elhagynia a Cox’s Bazar körzetben fekvő Moheskali szigeten lévő otthonát. Hozzátette, hogy a mentőszolgálatok a helyszínen vannak és ellátják a bajba jutottakat.

Egy moheskali tisztségviselő azt mondta, a szigetet perceken belül elárasztotta az eső. “A szigetlakók az előző nap kiadott riasztást követően arra készültek, hogy a ciklon elől a kialakított menedékhelyekre menjenek, azonban még ezt megelőzően elkezdett ömleni a víz. Végül a legtöbb lakost sikerült biztonságba helyezni” – tette hozzá.

A meteorológiai szolgálat legfrissebb jelentése szerint a ciklon helyi idő szerint szombat estére jelentősen veszített erejéből, továbbra is számítani lehet azonban hirtelen lezúduló esőre és erős szélre.

Bangladesre gyakran csapnak le hasonló viharok. A Sidr ciklon 2007-ben több mint háromezer ember halálát okozta, két évvel később pedig közel kétszázan vesztek oda az Aila ciklon miatt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik