Nagyvilág

Téli hurrikánok tépázzák Angliát

Frank lett a vihar neve, ami már a sokadik Nagy-Britanniában az idei szokatlanul meleg télen. Újabb heves áradásokra és szélre számítanak.

Heves esőzésekkel és orkánszerű széllel kísért újabb viharzóna érte el szerdán Nagy-Britannia északi térségeit, amikben már az elmúlt hetek sorozatos viharai is súlyos károkat okoztak.

A Frank nevű orkán legnagyobb erejű központi része elkerülte ugyan a szárazföldet, de az előrejelzés szerint a vihar keleti szélein húzódó frontrendszer is 100-120 milliméter csapadékot zúdít az érintett országrészekre, és mindezt 100-130 kilométer per órás sebességű széllökések kísérik.

Háztartások ezrei áram nélkül

Szerdára virradóra Észak-Írországban 20 ezer, Skóciában több mint ötezer háztartás és ingatlan maradt áram nélkül. Az északkelet-angliai Tadcasterban az ár elsodort egy XVIII. századi hidat, és a hídon átvezető gázvezeték csonkjából ömleni kezdett a gáz, ezért a hatóságok az egész környéken kiürítést rendeltek el. A térséget a mentőalakulatoknak is el kellett hagyniuk.

A brit meteorológia szerint Wales egyes északi térségeiben december eleje óta ezer millimétert meghaladó csapadék hullott, több mint a négyszerese a szokásos átlagnak. A hatóságok száznál több helyen hirdettek árvízriasztást. Négy észak-angliai területen a legmagasabb szintű, vörös riasztás van érvényben, ami közvetlen életveszélyre hívja fel a figyelmet.

Nagy-Britannia északi részeit az utóbbi hetekben negyedszer sújtja áradásokkal kísért ítéletidő. Az előző viharok után olyan nagyvárosok kiterjedt térségei is víz alá kerültek, mint Manchester, Leeds és York.

Borzasztó nagy károk

Az ország az utóbbi évszázad egyik legmelegebb, egyben legcsapadékosabb decemberét éli. Napközben rendre 16-18 fokos hőmérsékleteket mérnek, és az éjszakai minimumok is magasabbak az ilyenkor szokásos nappali maximumoknál. Az enyhe telet egymást követő viharok kísérik, csapadékrekordokkal. Anglia északnyugati területein többször néhány óra alatt egyhavi csapadék hullott.

A PwC pénzügyi tanácsadó cég előzetes becslése szerint az eddigi árvizek nyomán keletkezett veszteség 900 millió és 1,3 milliárd font (390 milliárd és 560 milliárd forint) között lehet. A szakértők ha az árvíz sújtotta térségekben további jelentős csapadék hullik, és ha azok az országrészek is víz alá kerülnek, amikre árvízveszélyre szóló figyelmeztetések vannak kiadva, akkor a teljes kár átlépheti a 1,5 milliárd fontot – írja az MTI.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik