Nagyvilág

A második trópusi ciklon tépázza Jement

Zsinórban a második hurrikánszerű ciklon veri szét a párához sem, nemhogy esőhöz szokott közel-keleti országot. Nő a halottak száma is.

Azután, hogy halottakat és árvizet okozott egy elég szokatlan trópusi ciklon a sivatagos Jemenben, újabb erős vihar érte el a polgárháborús országot – írja a Reuters. Vasárnap érte el a Megh nevű ciklon Szokotra szigetét, ahol megölt egy nőt és 5000 embert menekülésre késztetett.

A cikk felidézi, az előző ciklon, a Chapala 11 áldozatot követelt és tíz évnyi esőt zúdított a csapadéktól elszokott sivatagi államra. Megh-gel azonban rosszabbul járt Szokotra a helyiek szerint, mert a Chapalával ellentétben ez a vihar telibe találta a szigetet. Nagyon az anyagi károk és sok a sérült is.

A Megh Jemen Ádentől keletre eső partvidékét vette célba, 90-120 kilométer per órás szelekkel fog megérkezni. Az ENSZ szerint 230 ezer ember van kitéve a viharnak, főleg Abján és El Bajda tartományokban.

A segélyek közben nehezen érkeznek a hét hónapja síita-szunnita vallásháborútól tépázott államba. Csak nemrég jött meg a 50 ezres Szokotrára az Arab-öböl menti államok csomagja sátrakkal és élelmiszerrel. A vihar súlyos környezeti károkat is okozott a rendkívül ritka fajoknak otthont nyújtó szigeten, több fát döntött ki és elmosta a talajt sok helyen az eső.

A mostani viharos időjárás egy El Nino-szerű jelenségnek köszönhető, ami miatt az átlagosnál melegebb a környező tengerek vize, ez pedig kedvez a ciklonok kialakulásának.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik