Nagyvilág

Elszabadultak az indulatok Bagdadban

Tüntetők hatoltak be az iraki állami intézményeknek és számos nagykövetségnek helyet adó, erősen védett bagdadi zöld zónába pénteken, szemtanúk beszámolója és egy interneten közzétett videofelvétel szerint az iraki biztonsági erők könnygázzal és éles lövedékekkel próbálták megállítani őket.

A világhálón közzétett felvételek szerint a tüntetők betörtek a parlamentbe és a miniszterelnöki hivatalba.

Ez volt a második alkalom egy hónapon belül, hogy tüntetők nyomultak be a zöld zónába.

Szemtanúk szerint több tucat ember megsebesült a biztonsági erőkkel való összecsapásban. Más források szerint a rendfenntartók gumilövedékeket vetettek be a felbőszült tömeg ellen.

Fotó: Europress fotóügynökség
Fotó: Europress fotóügynökség

Az iraki állami televízió közölte, az incidens miatt – határozatlan időre – kijárási tilalmat rendeltek el Bagdadban. Röviddel ezután az iraki hadsereg azt közölte, hogy visszaszerezték a “teljes irányítást a helyzet felett”. A hadsereg szerint a beszivárgók, kihasználva azt, hogy az Anbár tartományban lévő, az Iszlám Állam uralta Fallúdzsa városért vívandó harcra készülnek a fegyveres erők, beszivárogtak az állami intézményekbe, hogy zűrzavart keltsenek.

A tömeget, amelynek nagy része – beszámolók szerint – Muktada asz-Szadr befolyásos síita hitszónok követőiből áll, az dühíti, hogy a kormány nem hagyta jóvá a régóta ígért korrupcióellenes reformokat, amelyeknek értelmében egy teljes egészében szakértői kabinetnek kellene felállnia. A tiltakozók haragját az is tüzelte, hogy májusban mintegy 150-en haltak meg az Iszlám Állam bagdadi terrortámadásaiban, amiért egyesek szerint a kormányt terheli a felelősség, mert nem biztosították az emberek védelmét.

Fotó: Europress fotóügynökség
Fotó: Europress fotóügynökség

A szakértői kormány létrehozása része azoknak a reformlépéseknek, amelyek megtörnék annak a politikai osztálynak a hatalmát, amely elterjedt vélekedések szerint vagyon- és befolyásszerzés céljával kihasználja az amerikai megszállás után bevezetett nemzetiségi és felekezeti kvótarendszert a törvényhozásban.

Asz-Szadr hitszónok hívei legutóbb április 30-án, csekély ellenállás mellett hatoltak be a zónába, és ugyancsak betörtek a parlament épületébe, az ott tartózkodó képviselőket pedig bántalmazták. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik