Nagyvilág

Rágyújtották a házat a dzsihadisták az iraki keresztény kislányra

Utoljára azt mondta édesanyjának: „bocsásd meg nekik”. A terrorfenyegetés felemészti az ottani keresztény közösséget.

Döbbenetes történetet mesélt el egy moszuli édesanya: az Iszlám Állam emberei rájuk gyújtották a házukat, mert nem fizették be azt az adót, amit a nem muszlim vallásúakra vetett ki a terrorszervezet. A keresztény asszony tizenkét éves lánya halálra égett.

Az anya elmondta: néhány pillanat türelmet kért a hozzájuk érkező dzsihadistáktól, hogy kifizesse a pénzt, de azt mondták, nem hajlandóal várni, és lángra lobbantották az épületet. A kislányt, aki akkor épp fürdött, ki tudta menekíteni az égő házból, és a karjában tartva rohant vele a kórházba, de a gyermek meghalt. Az utolsó szava az volt: „Bocsásd meg nekik”.

Korábban egy bagdadi pap arról beszélt, hogy az iraki keresztény népesség öt éven belül eltűnhet az Iszlám Állam jelentette fenyegetés miatt. Martin Hermis Dawood atya elmondta: korábban kitartásra buzdította a híveket, de most már ő is azt javasolja, hogy inkább menjenek el.

Húsz évvel ezelőtt az iraki keresztény közösségeknek még 1,3 millió tagja volt, mára négyszázezren maradtak. Dawood atya arról is beszélt, hogy rajtuk csattant, ha például egy európai lapban Mohammed-karikatúra jelent meg.

Ugyanakkor azt is mondta: jól tudják, hogy nem minden muzulmán terrorista, de a Közel-Keleten egyre nő a fenyegetés, ami fel fogja emészteni őket. (Independent)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik