Nagyvilág
Generated by  IJG JPEG Library

Az IMF szerint recessziót okozhat a brit gazdaságnak a Brexit

24.hu
24.hu

2016. 05. 13. 14:47

A Nemzetközi Valutaalap szerint súlyos veszteséget okozhatna a brit gazdaságnak, ha Nagy-Britannia az EU-tagságról június 23-ra kiírt népszavazás eredményeként távozna az Európai Unióból.
Korábban a témában:

Az IMF kimutatása szerint a brit gazdaság potenciális GDP-arányos veszteségeiről szóló szakértői becslések 1,5 százaléktól 9,5 százalékig terjednek, attól függően, hogy az előrejelzések miként ítélik meg az ország jövőbeni kapcsolatait az EU-val és a világ többi gazdasági erőcentrumával.

A valutaalap pénteki elemzése szerint azonban ha a brit gazdaságot a hazai össztermék 1 százalékánál nagyobb kár éri, az mindenképpen nettó költségvetési veszteséget okozna, mivel a gyengébb gazdasági teljesítmény nagyobb mértékben csökkentené az államháztartási bevételeket, mint amennyit az EU-költségvetésbe befizetett – az éves GDP-érték egyharmad százalékának megfelelő – nettó brit hozzájáruláson meg lehetne takarítani.

Az IMF jelentése szerint Brexit esetén – vagyis ha Nagy-Britannia kilép az Európai Unióból – London globális pénzügyi szolgáltatási központként betöltött szerepe is eróziónak indulhat, mivel a brit főváros pénzügyi szektorának cégei elveszíthetik az unió belső piacához kötődő szolgáltatásnyújtási engedélyüket, és az euróalapú tranzakciós forgalom jelentős része idővel

a kontinensre helyeződhet át Londonból.
A kockázatok közé tartozik, hogy ha a népszavazáson a választók többsége a kilépésre voksol, arra a részvény- és az ingatlanárak hirtelen és meredek zuhanásával reagálna a piac, a háztartások és az üzleti szféra hitelköltségei megemelkednének, sőt egyik pillanatról a másikra leállhat a tőkebeáramlás az olyan kulcsfontosságú szektorokba, mint a kereskedelmi ingatlanpiac, vagy a pénzügyi szektor.

Az IMF szerint vannak arra utaló jelek, hogy a Brexithez fűződő piaci aggályok máris éreztetik hatásukat. A brit kereskedelmi ingatlanszektorban a befektetési tranzakciók értéke hozzávetőleg 40 százalékkal zuhant éves összevetésben az idei első negyedévben, a font november óta 9 százalékkal gyengült kereskedelmi súlyozással számolva, a brit államadósság-törlesztés kockázatára köthető piaci biztosítási csertranzakciók (CDS) árazása pedig megkétszereződött, bár alacsony bázisról – áll a valutaalap elemzésében.

Christine Largarde, az IMF vezérigazgatója a jelentést bemutató pénteki londoni sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy a Brexit potenciális gazdasági következményei

a meglehetősen rossztól a nagyon-nagyon rosszig

terjednek.

Lagarde szerint például ha a referendumon a többség a kilépésre szavaz, és ezt a külső finanszírozási portfolióáramlások meredek visszaesése követi, az a font jelentős gyengülését, valamint a fogyasztás és a beruházások nagymértékű visszaesését okozná.

Egy napon belül ez a második, az utóbbi hónapokban pedig a sokadik erőteljes figyelmeztetés a brit EU-tagság esetleges megszűnésével járó gazdasági kockázatokra.

Előző nap adta ki a Bank of England – a brit jegybank – új inflációs jelentését, amely szerint a brit gazdaság egyébként is gyengülő kilátásaira a legnagyobb egyedi kockázatot a júniusi EU-népszavazás jelenti.

A Bank of England a bizonytalanságok miatt 0,2 százalékponttal csökkentette GDP-növekedési előrejelzését a következő három év mindegyikére, de értékelése szerint a Brexit lehetősége e rontott prognózisokat is lefelé ható kockázatokkal terheli.

Ilyen népszavazási eredmény esetén ugyanis a háztartások halaszthatják fogyasztási kiadásaikat, a vállalati szektor késleltetheti a beruházási döntéseket, és az ezzel járó alacsonyabb munkaerő-kereslet a munkanélküliség növekedését okozhatja – áll a Bank of England jelentésében.

A brit jegybank szerint ezt a font további gyengülése kísérheti, és ez akár

“meredek ívű” is lehet.
Az inflációs jelentés az IMF-hez hasonlóan kimutatja, hogy a font a tavaly novemberben mért legutóbbi csúcs óta 9 százalékot gyengült, és a Bank of England szerint ennek hozzávetőleg a felét a brit EU-tagság esetleges megszűnéséhez kapcsolódó kockázatok okozták.

Mark Carney, a Bank of England kormányzója az inflációs jelentést bemutató sajtótájékoztatóján kijelentette: a jegybank előrejelzési forgatókönyvei azt a lehetőséget sem zárják ki, hogy

a brit gazdaság technikai recesszióba süllyed, ha Nagy-Britannia kilépne az EU-ból.
A Brexit-párti tábor az inflációs jelentésben foglalt figyelmeztetések és Carney e kijelentése miatt követelte a Bank of England kormányzójának menesztését.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.