Nagyvilág

Lemondott a bolgár miniszterelnök-helyettes

Lemondott kedden Ivajlo Kalfin, miután pártja bejelentette, hogy megvonja támogatását a kormányzó koalíciótól.

Bojko Boriszov kormányfő elfogadta a munka- és szociálisügyi minisztériumot is vezető Kalfin lemondását.

A kormányfőhelyettes egy órával azután nyújtotta be lemondását, hogy pártjának, a balközép Bolgár Újjászületés Alternatívájának (ABV) vezetése bejelentette: megvonja támogatását a jobbközép kormánytól annak politikája és a választási szabályok megváltoztatása miatt.

A választási törvény április végén elfogadott módosítása korlátozza a külföldön élő bolgárok választójogát. A módosítás több százezer Törökországban, az Egyesült Államokban, Kanadában és Ausztráliában élő bolgárt érint. Roszen Plevneliev államfő már vétót emelt a törvényjavaslat ellen.

Az ABV a kormánykoalíció támogatásának megvonására vonatkozó végleges döntését vasárnapi pártkongresszusán hozza meg. A kis párt nem tagja a kétpárti kormánykoalíciónak, de kívülről támogatja azt, amiért cserébe Kalfin – korábbi külügyminiszter és európai parlamenti képviselő – tárcavezetői kinevezést kapott.

Kalfin lemondása és a párt döntése tovább gyengíti Bojko Boriszov gazdasági növekedés és reformok ígéretével 2014 októberében megalakult kormányát. Szakértők szerint a parlamenti többséggel nem rendelkező kormánykoalíciónak a jövőben így új partnereket kell találnia ahhoz, hogy választási ígéreteinek eleget téve el tudja fogadtatni reformjavaslatait. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik