Nagyvilág

Kövekkel dobálták meg a rendőröket romaellenes tüntetők Bulgáriában

Összecsapott a rendőrség romaellenes tüntetőkkel szerda éjjel Bulgáriában, Radnevo városában, írja az MTI. A demonstrációba akkor avatkozott be a hatóság, amikor a kétezer főnyi tüntető egy csoportja megpróbált áttörni egy kordonon, hogy bemasírozzon egy romák lakta városrészbe. Az útjukat álló rendőröket kövekkel dobálták. Az összecsapásban hat rendbontó és három rendőr megsérült, utóbbiak egyike súlyos koponyasérülést szenvedett.

A demonstráció azért szerveződött, mert hétfőn négy roma férfi rátámadt három fiatal férfira. Mindhármukat megverték, és egyiküket késsel is megsebesítették. A négy roma ellen gyilkossági kísérlet vádjával indult eljárás. A romaellenes demonstrálók további tüntetéseket terveznek még erre a hétre. Állításuk szerint a „cigánybűnözés” gyakran büntetlen marad, a „bajkeverő romák” pedig úgy viselkednek, mintha érinthetetlenek lennének.

A Reuters brit hírügynökség az eset kapcsán megjegyzi, az eset jól mutatja, hogy kisebb összetűzések is mennyire gyorsan tömegméretűvé duzzadhatnak az Európai Unió legszegényebb tagállamában, melyben az etnikai feszültségek mellett súlyos probléma a munkanélküliség, a szervezett bűnözés és a korrupció.

Bulgáriában az utóbbi években többször is volt romaellenes tüntetés. A Reuters megjegyzése szerint nacionalisták helyi gondokat ürügyként használnak arra, hogy a cigányság ellen uszítsanak.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik