Külföld
Some 200 people gather in Oslo, on April 16, 2016 to protest against Norwegian child welfare service (Barnevernet).  
Norwegian Child Welfare Services is facing strong criticism around the world for their strict enforcement of the law banning corporal punishments on kids.  / AFP PHOTO / NTB Scanpix / Berg-Rusten, Ole / Norway OUT

Súlyos viták a norvég gyermekvédelmi szolgálat körül

24.hu
24.hu

2016. 05. 03. 07:29

Sokan intézményesített gyermekrablással vádolják a Barnevernetet, a szervezet viszont azt állítja, hogy a gyermekverés szigorú tilalmát igyekszik betartatni.

Az elmúlt időkben óriási harag zúdult a norvég gyermekvédelmi szolgálatra, a Barnevernetre, amiről sokan úgy tartják, állami szintre emelt „gyermekrablást” valósít meg. A szolgálat alapvető feladata, hogy segítsen a nehéz helyzetbe került szülőknek, de akár el is távolíthatja a gyerekeket családjukból, és nevelőintézetbe vagy nevelőszülőkhöz helyezheti őket, ha úgy ítéli meg, hogy súlyos problémák vannak a nevelésben, vagy jelen van a családban az erőszak.

Az ilyen intézkedéseknek nagy arányban vannak kitéve a külföldi családok. 2014-ben 1665 gyermeket emelt ki családjából a Barnevernet, ebből 424-nek voltak szülei külföldiek. Mindebben közrejátszhat, hogy a norvég törvények szigorúan tiltják a gyermek bárminemű bántalmazását, még a pofont vagy az elfenekelést is, a külföldi szülők viszont eltérő kulturális háttérrel rendelkeznek, és számukra a verés nevelési eszköz.

Világszerte tiltakozó keresztények

Egy Srí Lankáról érkezett családból például 2011-ben emeltek ki három gyermeket, miután a Barnevernet bejelentést kapott arról, hogy szüleik erőszakosan bánnak velük. Azzal vádolták meg őket, hogy zászlórúddal, fakanállal verik a gyerekeket, „kis szarnak” és „istenverte hülyének” nevezik őket, és egyikük kezét ollóval is megvágták. A szülők ugyanakkor azt állítják, hogy csak néha egy-egy pofont adtak a gyerekeknek.

Az édesanya szerint a norvég gyermekvédelem általánosít a külföldiekkel kapcsolatban. „Szerintük mindenki botokkal és övekkel veri a gyerekét, aki nem norvég” – mondta. Végül a bíróság ejtette a szülők ellen a súlyosabb vádakat, és kéthetes felfüggesztett szabadságvesztést szabtak ki rájuk a pofonok miatt. Ugyanakkor csak két kisebbik gyereküket kaphatták vissza.

Az ehhez hasonló történetek világszerte tiltakozást váltanak ki a Barnevernet ellen. Áprilisban Melbourne-től Bukaresten át Hawaii-ig tartottak keresztények tiltakozó megmozdulásokat amiatt, hogy egy román-norvég pártól elvették gyermekeiket. Bodnariuék a pünkösdi egyház tagjai, és bár valójában azért emelték ki tőlük a gyerekeket, mert felmerült a testi bántalmazás vádja, ügyükről az terjedt el, hogy a gyerekek vallásos nevelése miatt léptek fel velük szemben.

Bizottság dönt

A norvég gyermekjóléti minisztérium államtitkára arra hívta fel a figyelmet, hogy míg a szülők bármit nyilatkozhatnak a sajtóban, a hatóságok keze meg van kötve annak tekintetében, hogy milyen tájékoztatást adhatnak egy-egy ügyről. „Olyanokat mondanak, mint hogy elraboljuk a gyerekeket a külföldi szülőktől, mert növelni akarjuk a népesség genetikai sokszinűségét. A gyomrom felfordul az ilyen kijelentésektől” – mondta Kai-Morten Terning, hozzátéve, hogy vannak kritikák, amelyeket meg kell hallani, de olyanok is, amelyek teljességgel igaztalanok.

A gyermekek eltávolításáról szóló döntést egyébként nem a Barnevernet hozza meg, hanem egy 3-5 tagú bizottság, melynek tagjai között van bíró, szociális munkás és gyermekvédelmi szakértő is. A bizottság döntései a bíróságokon keresztül megtámadhatóak. Ugyanakkor tavaly több mint száz ügyvéd, pszichológus és szociális munkás írt nyílt levelet, melyben a szolgálatot azért kritizálják, mert számos hibás döntést hoz, amelynek súlyos következménye van.

A Barnevernet viszont attól tart, hogy az időnként igaztalan vádak miatt azok a szülők is félnek hozzájuk fordulni, akiknek pedig fontos segítséget adhatnának. (AFP)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás/24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.