Nagyvilág
A migrant feeds his baby as refugees and migrants wait to cross the Slovenian-Austrian border from the Slovenian city of Sentilj, on November 3, 2015. Austria's government, facing a record influx of migrants as well as a surge in support for the anti-immigration far-right, moved on November 3, 2015 to tighten asylum rules in the EU country. Austria has seen some 400,000 migrants enter the country since September, most of whom travel onwards to Germany or Scandinavia. AFP PHOTO / RENE GOMOLJ / AFP PHOTO / Rene Gomolj

Semmilyen falat nem emel Ausztria az olasz határon

24.hu
24.hu

2016. 04. 28. 20:16

  •  Angelo Alfano kijelentette: sikerült elkerülni a válság kialakulását az Ausztriával fenntartott viszonyban.
  • Alfano szerint Sobotka arról biztosította, hogy Ausztria "nem emel falat" a Brenner-hágónál, "csak előkészületi munkák folynak arra az esetre, ha vészhelyzet alakulna ki".
  • Bécsi információk szerint 200 ezer és 1 millió közötti tömeg áll készen a líbiai partokon indulásra és ezek az emberek "gazdasági migránsok".
  • Egy hónap alatt ez  volt a második olasz-osztrák belügyminiszteri találkozó: az április 9-én távozott osztrák belügyminiszter, Johanna Mikl-Leitner március végén tárgyalt Rómában.
  • A SkyTg24-nak a Brenner-hágónál készült riportja szerint az osztrákok kerítést húznak a két ország közötti alpesi erdőkben is.
Angelino Alfano olasz belügyminiszter szerint erről biztosította őt osztrák kollégája, Wolfgang Sobotka kettejük csütörtöki római tárgyalásán.
Korábban a témában:

A megbeszélésén a két ország határán álló egyik átkelőhely, a Brenner-hágó osztrák oldalán a migránsáradat miatt tervezett határellenőrzésről volt szó. A több órás tárgyalás után az olasz belügyminiszter külön sajtótájékoztatót tartott – miközben Wolfgang Sobotka Ausztria római nagykövetségén nyilatkozott az újságíróknak.

Sikerült elkerülni a válság kialakulását az Ausztriával fenntartott viszonyban. Az osztrák belügyminiszter arról biztosított, hogy semmilyen falat nem emelnek, csak előkészületi munkák folynak. A határzár mindkét ország számára káros lenne, a kerítésépítés felesleges pénzkiadás

– jelentette ki Angelo Alfano.

ROME, ITALY - APRIL 28: Italian Interior Minister Angelino Alfano (R) meets his Austrian counterpart Wolfgang Sobotka at the Italian Interior Ministry headquarters in Rome, April 28, 2016. Riccardo De Luca / Anadolu Agency
Fotó: Europress fotóügynökség

A politikus hozzátette, Ausztriának nincs oka az általa tervezett határzár bevezetésére. Hangsúlyozta, a közös határszakaszon áthaladó jármű- és teher-, valamint személyforgalom szabad mozgásának megszüntetése “hatalmas károkat” okozna.

Alfano szerint Sobotka arról biztosította, hogy Ausztria “nem emel falat” a Brenner-hágónál, “csak előkészületi munkák folynak arra az esetre, ha vészhelyzet alakulna ki”, de “Olaszország nem ijed meg egy határellenőrzési ponttól”.

Angelino Alfano bejelentette, hogy Olaszország tovább erősíti a területéről Ausztria felé tartó migráció ellenőrzését és ennek érdekében az olasz és az osztrák hatóságok mindennapos kapcsolatban állnak majd. A kapcsolattartásra Alfano Giovanni Pinto prefektust, az olasz belügyminisztérium egyik migrációs felelősét nevezte ki.

Sobotka, akinek minapi kinevezése után első külföldi útja Rómába vezetett, kijelentette: az osztrák intézkedések esetében “határellenőrzésről van szó, nem emelünk falat, sem sorompót”.

Hangsúlyozta, hogy bécsi információk szerint 200 ezer és 1 millió közötti tömeg áll készen a líbiai partokon indulásra és ezek az emberek “gazdasági migránsok”. Ausztria szükség esetén határellenőrzést végez forgalomlassítással. Sobotka az Ausztria és Magyarország között már bevezetett határellenőrzést hozta fel példaként, hangsúlyozva, hogy ez sem akadályozza a közlekedést.

Austrian Interior Minister Wolfgang Sobotka smiles before a meeting with Italian counterpart Angelino Alfano on April 28, 2016 in Rome. Italy and Austria were set for showdown talks today as Italian politicians and media reacted furiously to Vienna's new anti-migrant measures that could close the border between the two countries. Austrian Interior Minister Wolfgang Sobotka, who has vigorously defended the controversial package which was driven by a surge of the far right, was due in Rome to explain his government's plans to Italian counterpart Angelo Alfano.  / AFP PHOTO / ALBERTO PIZZOLI
Wolfgang Sobotka – Fotó: Europress fotóügynökség

Angelino Alfano a találkozó előtt úgy nyilatkozott a SkyTg24 olasz hírtelevíziónak, hogy az osztrák határzár “minden logikának és józan észnek ellentmond”.

Az olasz belügyminiszter kijelentette, hogy az Olaszországból Ausztriába átlépő migránsok létszáma történelmi minimumra süllyedt, és többen vannak az Ausztriából Olaszországba érkező migránsok.

Alfano teljességgel kizárta, hogy az osztrák hatóságok a közös határátkelők olasz oldalán is ellenőrzést végezhessenek, ahogyan ezt – olasz sajtóértesülések szerint – Bécs tervezte.

Egy hónap alatt ez  volt a második olasz-osztrák belügyminiszteri találkozó: az április 9-én távozott osztrák belügyminiszter, Johanna Mikl-Leitner március végén tárgyalt Rómában.

A Brenner-hágó osztrák oldalán április elején kezdték el a határellenőrzés szigorítását célzó felkészülést, amely június elsejétől lép életbe: tetőszerkezetet állítanak fel, ellenőrzőpontokkal, kerítéssel, forgalomlassító intézkedésekkel. Az osztrák védelmi miniszter korábbi megfogalmazása szerint rendkívüli helyzetben, vagyis ha Olaszország felől tömegesen elindulnak Ausztria felé a migránsok csoportjai, Bécs akár teljesen lezárhatja a Brenner-hágót.

A migrant woman lines up at transit  area between Austria and Slovenia at a border crossing in Spielfeld, Austria on December 9, 2015. Austria has begun to build a 3,7 km long fence to regulate migrants around the border crossing. AFP PHOTO/JOE KLAMAR / AFP PHOTO / JOE KLAMAR
Fotó: Europress fotóügynökség

Az olasz kormánypolitikusok szóhasználata szerint Ausztria “lezárja” az Olaszországgal közös határokat. A Corriere della Sera olasz napilap csütörtökön azt írta, az osztrák fél négyméteres “falat” emel a Brenner-hágónál. Az újság hangsúlyozta, hogy a Brenner-hágónál nem indokoltak az osztrák félelmek, mivel a migráció útvonala a keletebbre levő határszakaszon, az olasz Tarvisio térségében halad át.

A SkyTg24-nak a Brenner-hágónál készült riportja szerint az osztrákok kerítést húznak a két ország közötti alpesi erdőkben is.

Angelino Alfano ezt megelőzően a szicíliai Cataniában megnyitotta az Uniós Regionális Munkacsoport (Eurtf) irodáját. Az olasz belügyminiszter hangsúlyozta, a Dél-Olaszországban december óta működő négy menedékkérő-regisztrációs központ (hot spot) maradéktalanul azonosítja az érkező migránsokat. Javasolta, hogy létesítsenek hot spotokat a Földközi-tengeren a migránsoknak segítséget nyújtó hajókon is a minél gyorsabb regisztráció érdekében, azonnal megkülönböztetve a menekültkérelemre jogosultakat a gazdasági bevándorlóktól.

A Brenner-hágó lesz a témája Matteo Renzi és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke római találkozójának is május 5-én. Május 7-én a Brenner-hágónál újabb olasz tüntetést hirdettek meg az osztrák határzár ellen, ez lesz egy hónap alatt a harmadik demonstráció.

Developing programming and coding technologies. Website design. Programmer working in a software develop company office.
Legyél te a címlaposunk!
Mondd el véleményed és nyerj!
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.