Belföld

Egy vak, cukorbeteg és egy tolószékes menekült miatt ugrott a magyaroknak a brit köztévé

A két szíriai bíróság előtt áll, azzal vádolják őket, hogy fenyegették a nemzetbiztonságot.

Fajszál Hamád 29 éves, tolószékes. Fattum Hasszán a háziasszonya, 64 éves, cukorbeteg és vak. Egy szír légi csapásban vesztette el a látását. A vád szerint csatlakoztak a röszkei zavargókhoz, amikor a magyar hatóságok lezárták a határt.

Hamád a bíróságon azt mondta, mozgáskorlátozottként hogyan csatlakozhatott volna a zavargásokhoz, kiesett a tolószékéből, bizonyíték nincs ellene, mégis hét hónapja fogva tartják.

A brit Chnannel 4 készített róluk riportot, majd az ország egyik legbefolyásosabb politikai újságírója, Jon Snow beszélgetett is Kovács Zoltán kormányszóvivővel.

Kovács szerint 2015-ben a menekültek nagyjából harmada érkezett a polgárháború tépázta Szíriából, az unióba érkező kétmillió ember közül pedig nehéz lenne megállapítani, ki gazdasági menekült.

Snow azonban hiányolta, sőt, számon is kérte magyar részről az emberséges bánásmódot, amire a kormányszóvivő csak annyit tudott mondani, hogy a hazánkban felbukkanó közel négyszázezer menekült nem is nálunk akart letelepedni.

Erre a műsorvezető azt válaszolta, ezek ellenére sem lett volna szabad így bánni velük, egyre ingerültebb és feszültebb lett.

Kovács erre azt mondta, nincs szó arról, hogy nem bántak volna emberként a menekültekkel, vízágyút és könnygázt csak a legindokoltabb esetben vetettek be.

A megvádolt fogyatékkal élőkkel kapcsolatban úgy fogalmazott, van ellenük bizonyíték.

(Magyar Helsinki Bizottság, NOL)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik