Nagyvilág

Jobb belátásra bírhatja Orbánt Helmut Kohl

helmut kohl (Array)
helmut kohl (Array)

A magyar miniszterelnök háromnapos látogatásra utazott Németországba, ennek keretében Helmut Kohl egykori német kancellár otthonában fogadja Orbán Viktort. Korábbi lapértesülések szerint a találkozó egyfajta nyomásgyakorlás lehet Angela Merkellel szemben, a Süddeutsche Zeitung publicistája azonban Kohl könyve alapján más következtetésere jutott.

Stefan Braun szerint Helmut Kohl valószínűleg inkább Orbán lelkére beszélne. Mint írja, az EU-ban a menekülkrízis miatt uralkodó felfokozott hangulatban naivitás lenne azt hinni, hogy privát találkozóról van szó. Kohl Aggodalom Európáért című könyvének magyar előszavában Orbán 1989-ben játszott fontos szerepére emlékeztet, szavai szerint azonban az egyéni döntéseket el kell vetni a jelenlegi helyzetben, túl kell lépni a régi, nemzetállami gondolkodáson, mindenkinek el kell fogadnia Európa törvényeit.

A német lap újságírója szerint az lehet a fő érv Angela Merkel ellen, hogy  tavaly szeptemberben kvázi egyéni döntésként bejelentette, hogy Németország befogadja a menekülteket. A publicista szerint arról ritkán esik szó, hogy ez Orbánnak és Bécsnek is jól jött, így ugyanis nem nekik kellett foglalkozniuk a menekültekkel.

Ahogy korábban beszámoltunk róla, egy német antifasiszta, baloldali szerveződás tüntetést szervez Helmut Kohl háza elé, így tiltakozva a magyar miniszterelnök látogatása és antidemokratikus intézkedései ellen.

 

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik