Nagyvilág

Nagyon erős földrengés pusztított Ecuadorban – VIDEO

A 7,8-as erejű rengésnek halálos áldozatai is vannak, cunamiriadót fújtak, bár valószínűleg elmarad a szökőár.

A Richter-skála szerinti 7,8-as erejű földrengés rázta meg a dél-amerikai Ecuadort, jelenleg 77 halottról és 588 sérültről tudnak a hatóságok, de a számuk folyamatosan emelkedik – írja a BBC News. Hat tartományban vészhelyzetet hirdettek Jorge Glas alelnök közlése szerint.

A rengés epicentruma Muisne városának közelében volt, de a 160 kilométerre található főváros, Quito épületei is beleremegtek. A másik milliós nagyvárosban, Guayaquilben jelentések szerint egy felüljáró is megroggyant (ld. a lenti képen) és több épület megrongálódott. Az országban évtizedek óta nem volt ilyen erős földmozgás.

Guayaquil, Ecuador / AFP PHOTO / JOSE SANCHEZ LINDAO
Guayaquil, Ecuador / AFP PHOTO / JOSE SANCHEZ LINDAO

“16 ember meghalt Portoviejo városában, 10 Mantában és kettő Guayas tartományban” – nyilatkozta Glas egy sajtótájékoztatón. Hozzátette, 300 milliós dolláros lehet a kár. Egy quitói lakos az AP-nek azt mondta, pánikban van: “A házam sokat mozgott és a dolgok leestek a padlóra. Egy csomó szomszéd kiabált és a gyerekek sírtak.”

A főváros egy részén az áram is elment egy időre. Manta városának repterén az irányítótorony is ledőlt jelentések szerint. Egy olajfinomítót is be kellett zárni megelőző intézkedésként. A rengést a szomszédos Kolumbiában is érezték, Cali egyik kórházából inkább kivitték a betegeket, nehogy baj legyen.

Az epicentrumhoz közeli 40 ezres Pedernales város polgármestere mentőalakulatokat kérve közölte, az egész település összeomlott. A város sok lakója a romok alatt rekedt, mások fosztogatásba kezdtek a káoszt kihasználva.

Cunamiriadó

A Csendes-óceáni Cunami Figyelmeztető Központ 300 kilométer hosszú partvidéken figyelmeztetett szökőárveszélyre. Peruban közben lefújták a riadót, de az ecuadori partvidéken mindenkit megkértek, hogy menjen magasabban fekvő területekre.

A földrengés helyi idő szerint este 8-kor történt sekély, 19 kilométeres mélységben. Az első, nagy erejű földmozgást több utórengés követte, volt köztük 5,6-os is – írja az MTI.

Rafael Correa ecuadori államfő jelenleg a Vatikánban tartózkodik. A Twitteren közzétett üzenetében megrendülésének adott hangot, és tájékoztatta a lakosságot arról, hogy az alelnökre bízta a katasztrófahelyzet kezelését. Hozzátette, hogy ő maga is folyamatosan figyelemmel kíséri a fejleményeket. Később azt is bejelentette, hazatér a Vatikánból mielőbb.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik