Nagyvilág

Japán földrengések: már 29 halott, rendkívüli kormányülés

A japán földrengés áldozatainak száma még növekedhet, mert lehetnek még emberek a romok alatt.

Tizenkilencen haltak meg Japán délnyugati, Kumamoto prefektúrájában a pénteki nagy erejű földrengés miatt. Több mint ötszáz embert szállítottak kórházba különféle sérülésekkel – közölték a japán hatóságok. Az ugyanott bekövetkezett előző napi földrengésben tízen haltak meg, így összességében már 29 áldozata van a harmadik napja folytatódó rengéseknek. A tűzoltóság feltételezi, hogy vannak még emberek a romok alatt.

A hírügynökségi jelentések szerint súlyos károkat okoztak a földmozgások, főleg a falvak faépületeiben. A hatóságok felszólították a helyieket, hogy ne menjenek faépítmények közelébe. A prefektúra szinte egész területén szünetel az áram- és gázszolgáltatás. A földrengések által kiváltott földcsuszamlás miatt összedőlt egy híd a Kuro folyón. Nem tudni, ott vannak-e áldozatok, de napközben általában nagy a forgalom.

Szombaton rendkívüli ülést tart a kormány.

A meteorológiai szolgálat szerint kitört a Kumamoto prefektúrában lévő Aszo vulkán. Kisebb kitörésről van szó, a tűzhányó száz méter magas hamuoszlopot lövell ki magából. Az állami tévé szerint a pénteki földrengés 7,3-as fokozatú volt (az első amerikai és a japán becslések ehhez képest némi szórást mutattak). A rengés fészke Kjúsú szigetén lévő Kumamoto városa mellett volt 12 kilométeres mélységben.

Azóta számos utórengés volt, közülük kettő is elérte a Richter-skála szerinti 7,1-es fokozatot. A pénteki első földrengés ugyanolyan erős volt, mint az 1995-os kóbei, amely közel 6400 emberéletet követelt. A híradások szerint a térségben gyakorlatilag nagyjából tízpercenként történnek utórengések. A japán meteorológiai szolgálat szerint ez így folytatódhat még néhány napon át.

Kumamotóban csütörtökön kezdett rengeni a föld, néhány óra leforgása alatt már akkor két erős földrengés rázta meg térséget. A Richter-skála szerinti 6,5-es fokozatú volt az első, amelyet több utórengés követett, volt köztük egy 6,4-es erősségű is.  A csütörtöki és pénteki rengések epicentruma mindössze 120 kilométerre volt a jelenleg működő egyetlen japán atomerőműtől, a szendai létesítménytől. A földmozgások nem okoztak üzemzavart.

A 2011. március 11-ei földrengés következtében kialakult hatalmas szökőár után – amely súlyosan megrongálta a fukusimai atomerőmű három reaktorát, nukleáris katasztrófát okozva – Japánban leállították mind a 48 atomreaktort.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik