Nagyvilág

Foglyok özönét engedték szabadon Mianmarban

Már majdnem háromszáz politikai elítéltet engedtek ki a volt katonai diktatúrában, köztük vegyifegyverek után nyomozó újságírókat is.

Újabb 83 politikai foglyot részesített kegyelemben Htin Kiav mianmari elnök – közölték az ázsiai országban vasárnap. Az elnöki rendelet szerint az amnesztia a nemzeti megbékélést és az emberek lelki nyugalmát szolgálja. Az amnesztiát kapott foglyok között van négy újságíró, akiket 2014-ben ítéltek 10 év kényszermunkára, mert az országot átmenetileg irányító hadsereg állítólagos vegyifegyver-gyáráról tudósítottak.

Mianmarban április elején több mint 200 politikai bűncselekményekkel vádolt rabot engedtek szabadon, illetve mentették fel a bűnvádi eljárás alól. Az akkor szabadon bocsátottak között 69 diák is volt, akiket azért tartottak fogva, mert részt vettek egy erőszakkal elfojtott békés tüntetésen. Mianmarban megszokott, hogy a különleges ünnepek, mint például az április közepén ünnepelt újév alkalmával elítélteknek kegyelmeznek meg.

Htin Kiav elnök a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kji régi szövetségese és párttársa, aki az új kormánytagokkal együtt március 30-án tette le a hivatalis esküt. Mindkét politikus a tavaly őszi parlamenti választásokon elsöprő győzelmet aratott Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) nevű párt képviselője.

A foglyok szabadon engedése Aung és pártja egyik fő ígérete volt a kampány során. A Nobel-békedíjas politikus azért nem lehetett az ország államfője, mert az alkotmány értelmében a tisztség betöltőjének nem lehet külföldi állampolgárságú családtagja, Aung Szan Szú Kjinek pedig néhai férje brit állampolgár volt, és gyerekei is azok. Aung a miniszterelnöki tisztségnek megfelelő állami tanácsadói posztot tölti be. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik