Külföld
KRAKOW, POLAND - 2016/04/03: Women demonstrate with clothes hangers at the Main Square in Krakow to protest against a proposed law that would ban any and all abortions in Poland. (Photo by Beata Zawrzel/Pacific Press/LightRocket via Getty Images)

Lengyel abortusztörvény: elnökfeleségek álltak ki a nőkért

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2016. 04. 12. 14:59

A first lady-k szerint nem szabad súlyosbítani a tragikus élethelyzeteket.

Három korábbi lengyel elnök felesége közös nyilatkozatban tiltakozik a már most is rendkívül szigorú abortusztörvény tervezett szigorítása ellen. Danuta Walesa, Jolanta Kwasniewska és Anna Komorowska úgy véli, az intézkedés csak súlyosbítaná az érintett nők tragédiáját.

„Mély aggodalommal figyeljük azt az elgondolást, hogy eltöröljék az 1993-ban megszületett kompromisszumot” – írják a jelenleg is érvényben lévő abortusztörvényre vonatkozóan, amelyben sokan az egyház és az állam megállapodását látják. A jogszabály tiltja a terhesség-megszakítást minden esetben, kivéve ha a terhesség oka erőszak vagy vérfertőzés, ha az anya egészsége veszélyben van, vagy ha a magzat súlyosan károsodott.

Abortuszellenes aktivisták a római katolikus egyház támogatásával állampolgári javaslatot nyújtottak be a parlamentnek, amely jelenlegi, már enyhített formájában kettőtől öt évig terjedő börtönbüntetéssel sújtaná azokat, akik abortuszt hajtanak végre. A büntetés alól akkor mentesülhetnének, ha az eljárást az anya életének védelmében hajtják végre.

A törvénytervezet sokakból komoly felháborodást váltott ki, a tiltakozások jelképe a vállfa lett, mint a terhesség-megszakítás régi, drasztikus és veszélyes eszköze. Feminista csoportok szerint a 38 milliós Lengyelországban százezres nagyságrendű az illegálisan elvégzett, vagy külföldön végrehajtott abortuszok száma, míg a legális terhesség-megszakítások száma ezer körül mozog évente.

Az elnökfeleségek közleményükben azt írják: „Minden abortusz tragikus, de nem szabad elmélyíteni a nők tragédiáját azzal, hogy arra kényszerítjük őket: erőszakban fogant gyermeket hozzanak világra, vagy az életüket kockáztassák”. (AFP)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

A Piramis gameshow díszlete

Hemzseg a hibáktól A Piramis

Kommentek

The Dark knight Le chevalier noir
The Dark Kight 
2008
Real  Christopher Nolan
Heath Ledger.
COLLECTION CHRISTOPHEL © Warner Bros
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.