Nagyvilág

Hitelekkel tesz szolgává embereket a Boko Haram

Hűséget vesznek, és aki nem törleszt, azt megölik, vagy mehet katonának.

Hentesektől szabókon át a kereskedőkig számos nigériai fiatal, aki azt remélte, kiutat talál a szegénységből egy sikeres vállalkozás beindításával – elfogadta a felajánlott kölcsönt, és csatlakozott a Boko Haramhoz. A csábító ajánlat azonban legtöbbször csapda: akik nem tudják törleszteni a felvett hitelt, azt kényszerítik a fegyveres harcra, vagy megölik a szélsőségesek – közölte a Mercy Corps nevű amerikai segélyszervezet.

Lisa Inks, a Mercy Corps tanácsadója és a beszámoló szerzője szerint a Boko Haram rátapintott a nigériai fiatalság vágyaira, és azokat kihasználva éri el céljait az elképzelhetetlen mértékű egyenlőtlenséget felmutató országban.

Ezek a kölcsönök vagy lojalitást eredményeznek, vagy maffiaszerű taktikával csapdába ejtik és arra kényszerítik a fiatalokat, hogy csatlakozzanak hozzájuk

– tette hozzá.

Az afrikai ország statisztikai hivatalának adatai szerint tíz nigériai közül hatan naponta kevesebb mint egy dollárból tengetik életüket. Ez az arány a Boko Haram melegágyának számító északkeleti országrészben még magasabb: a lakosság háromnegyede él így. A segélyszervezetnek számos fiatal azt mondta, hogy a “keresztapák” támogatása nélkül nem tudna tőkét szerezni vagy átutalásokat végrehajtani. Így a Mercy Corps szerint a terrorcsoport tölti be a pénzügyi szolgáltatások terén Nigériában tátongó űrt.

A Boko Haram hat éve küzd egy önálló iszlám állam megteremtéséért Nigériában, de harci tevékenysége a határon túlra is átterjed. A terrorszervezetet a világ legveszélyesebbjének nyilvánították 2014-ben, erőszakcselekményeiben eddig 20 ezren vesztették életüket. A csoport tavaly hűséget fogadott az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezetnek.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik