Nagyvilág

Több mint százötven szélsőségest öltek meg Nigériában kameruni katonák

A Boko Haram 162 tagját ölték meg a kameruni különleges erők a Nigéria északkeleti részén található Goshiban, és a várost vissza is foglalták a terrorszervezettől, közölte a kameruni kormány.

Issa Tchiroma Bakary kameruni kommunikációs miniszter hétfő késő este bejelentette, hogy a települést már a nigériai erők ellenőrzik a február 11. és 14. között végrehajtott katonai művelet eredményeként. A tárcavezető elmondta azt is, hogy a kameruni erők nagyjából száz embert – nigériai és kameruni állampolgárokat – szabadítottak ki a szélsőségesek fogságából. A művelet során két kameruni katona életét vesztette.

“A nigériai Goshi városát a hatóságok a Boko Haram egyik állásaként azonosították, ahol pokolgépeket és aknákat gyártottak” – mondta Bakary. Mint hozzátette, a településen olyan tizenéveseket szállásoltak el, akiket öngyilkos merényletek végrehajtására vetettek be.

A kameruni erők a városban négy aknagyárat számoltak fel, több száz robbanószeres tartályt, öngyilkos merényletekhez használt mellényt és gyutacsot foglaltak le, továbbá felgyújtották a Boko Haram egyik kiképzőközpontját.

A kameruni katonák a goshi offenzívát a nigériai terrorszervezet ellen küzdő – Nigéria, Kamerun, Csád, Niger és Benin csapatait magában foglaló – nemzetközi erő által indított Arrow Five fedőnevű művelet keretében hajtották végre.

Az önálló iszlám állam megteremtéséért elsősorban Nigériában harcoló, de a szomszédos országokban is támadásokat szervező Boko Haram az utóbbi években több mint 20 ezer embert ölt meg a régióban, ahol a terrorszervezet tevékenysége miatt 2,5 millióan kényszerültek otthonuk elhagyására az ENSZ és az Amnesty International (AI) nevű nemzetközi jogvédő szervezet szerint.

A kameruni kormány adatai szerint 2013 óta mintegy 1200 halálos áldozatot követeltek a Boko Haram támadásai a Guineai-öböl partján fekvő ország északi részén. Múlt héten legalább hat civil meghalt, harminc pedig megsebesült az északi országrészben történt kettős robbantásos merényletben, amelyet két 13 év körüli lány követett el.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik