Külföld
IDOMENI, GREECE - MARCH 14:  Migrants try to cross a river after leaving  the Idomeni refugee camp on March 13, 2016 in Idomeni, Greece. The decision by Macedonia to close its border to migrants on Wednesday has left thousands of people stranded at the Greek transit camp. The closure, following the lead taken by neighbouring countries, has effectively sealed the so-called western Balkan route, the main migration route that has been used by hundreds of thousands of migrants to reach countries in western Europe such as Germany. Humanitarian workers have described the conditions at the camp as desperate, which has been made much worse by recent bouts of heavy rain.  (Photo by Matt Cardy/Getty Images)

“Magyarország úgy csinál, mintha az egészhez semmi köze nem lenne”

24.hu
24.hu

2016. 04. 10. 19:47

Korábban a témában:

Az EU-Törökország válságkezelési megállapodás életbe lépése óta 80 százalékkal csökkent az Égei-tengeren Törökországból Görögországba átkelő menedékkérők száma – írta a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS) című német vasárnapi újság az uniós határigazgatási ügynökség (Frontex) adataira hivatkozva.

A lap szerint a megállapodás még az ügyet közelről ismerő szakértők várakozásainál is gyorsabban és jobban fejti ki hatását.

A Frontex kimutatása alapján az idén a január 1-je és március 20. – a megállapodás életbe lépésének napja – között naponta átlagosan 1676-an érkeztek a görög szigetekre, azóta pedig naponta átlagosan 337-en, ami 80 százalékos csökkenést jelent.

Az Európai Bizottság megelégedéssel nyugtázta a fejleményt, de az eredmények “offenzív kommunikációjával” még vár, figyeli, hogy mennyire tartós a visszaesés – írta a FAS.

A 80 százalékos csökkenés több tényezőre vezethető vissza. A legfontosabb, hogy Törökországban elterjedt az a hír, hogy az Égei-tengeren keresztül Görögország felé vezető migrációs útvonal zsákutca. Ebben szerepe van az Európai Bizottságnak is, amely kampányt indított a közösségi portálokon, és Törökországban szórólapokon is terjesztette a hírt. A török hatóságok is határozottabban lépnek fel, sűrűbben ellenőrzik a görög szigetekkel határos partvidékre vezető utakat és gyakrabban hajtanak végre az embercsempészeket célzó akciókat, aki pedig mégis nekivág a tengernek, számolhat azzal, hogy még a török felségvizeken feltartóztatják és visszafordítják hajóját. Továbbá hatékonynak bizonyult az embercsempészet elleni küzdelemben a térségben indult NATO-küldetés is, és az észak-atlanti szövetség kötelékében tevékenykedő hat hajó jelenlétének az a “hasznos mellékhatása” is megvan, hogy kevesebben vesznek oda a tengeren, mert a bajba került csempészhajókról gyorsan kimentik az embereket.

A FAS szerint a görög menekültügyi intézményrendszer fejlesztése is jól halad. A menedékjogi kérelmek minél gyorsabb elbírálása Görögországnak is érdekében áll – mutatott rá a német lap. Azzal kapcsolatban, hogy az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) és nemzetközi civil segélyszervezetek a befogadóállomások zártsága miatt tiltakozásból felmondták az együttműködést, megjegyezte, hogy ez a lépés nem mentes az álszentségtől, tekintve, hogy ezek a szervezetek például Jordániában szögesdróttal körülvett, a hadsereg által lezárt menekülttáborokban jelen vannak, és nem jeleztek kifogásokat.

Ugyanakkor az Európai Bizottság ezen a területen engedményekre készül, a tervezett új szabályozás szerint a befogadóállomások lakói kérelmük elbírálásáig szabadon mozoghatnak majd az adott szigeten, és így várhatóan visszatér majd az UNHCR és a többi segélyszervezet.

Görögország és az uniós társországok együttműködéséről sok jó hírt hallani – áll a FAS beszámolójában, amely szerint főleg Németország, Franciaország, Nagy-Britannia és az uniós soros elnök Hollandia támogatja megállapodás végrehajtását. Nagy-Britanniával kapcsolatban hozzátették, hogy beigazolódott, ami már a legutóbbi uniós csúcson is látható volt: David Cameron igyekszik mindent megtenni a válságkezelés sikeréért, arra számítva, hogy az eredmények a hasznára válhatnak az uniós tagságról rendezendő népszavazás ügyében.

Számos további tagállam is egyre inkább közreműködik a válságkezelésben, és “csak két ország csinál úgy, mintha semmi köze nem lenne az egészhez: Magyarország és Ausztria” – olvasható a konzervatív német hetilap összeállításában.

(MTI)

 

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

JERUSALEM, ISRAEL - DECEMBER 11:  Protesters burn a poster of U.S. President Donald Trump in front of the Damascus Gate at the entrance to the Old City on December 11, 2017 in Jerusalem, Israel. In an already divided city, U.S. President Donald Trump pushed relations in the city to breaking point after making the announcement to recognize Jerusalem as Israel's capital.  (Photo by Chris McGrath/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.