Nagyvilág

Menekültek ostromolták meg a macedón határt

Ötszázan támadtak a határkerítésre Idomeninél, könnygázzal verték vissza az attakot a macedón rendőrök.

A macedón rendőrség könnygázzal verte vissza vasárnap a görög határnál több mint ötszáz migráns rohamát a határkerítés ellen – jelentették szemtanúk a helyszínről. Az Idomeni görög falu közelében lévő tábor lakói közül több százan gyűltek össze a határkerítésnél, és megpróbálták áttörni.

Egy meg nem nevezett macedón tisztviselő azt mondta a Reutersnek, hogy a migránsok kövekkel dobálták a macedón rendőröket, ők erre reagálva vetettek be könnygázt. A migránsok a határkerítést nem törték át. Az AP úgy tudja, azért gyűltek össze az átkelőnél, mert arról értesültek, hogy megnyitják. A macedón rendőrség cáfolta, hogy erre készülnének.

A görög rendőrség csak annyit közölt, hogy feszült a helyzet a határátkelőnél. Több mint egy hónapja 11 ezer migráns követeli, hogy Macedónia újra nyissa meg a határátkelőt, ami a Nyugat-Európába vezető migrációs útvonalon fekszik. A görög hatóságok megpróbálják rávenni ezeket az embereket, hogy menjenek a fogadóközpontokba, de kevés sikerrel.

Az Európai Unió és Törökország március 18-án megállapodást kötött, miszerint az EU visszaküldi Törökországba azokat a bevándorlókat, akik március 20. után érkeznek valamelyik görög szigetre. Cserében az EU-tagországok – egy egyelőre 72 ezres kontingens erejéig – legális úton átvesznek Törökországtól ugyanannyi szír menekültet, ahányat a görög szigetekről visszavisznek Törökországba. A megállapodás óta jelentősen csökkent a Görögországba érkező migránsok száma. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik