Nagyvilág

Ostrom a macedón határon: “veszélyes és sajnálatos” a rendőri erőszak

Veszélyesnek és sajnálatosnak nevezték a migránsok ellen alkalmazott macedón rendőri erőszakot a görög hatóságok vasárnap.

Jorgosz Kiricisz, a görög válságstáb szóvivője szokatlanul éles hangnemben utasította el “a sérülékeny emberekkel szembeni oktalan erőszakot”.

A macedón biztonsági erőknek könnygáz, villanógránát és gumilövedék bevetésével sikerült megfékezniük vasárnap az Idomeni görög falu közelében lévő táborból érkezett több száz migráns kétszeri rohamát a határkerítés ellen. Szemtanúk beszámolója szerint a görög rendőrség közbeavatkozás nélkül, a távolból figyelte az eseményeket.

Az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nevű nemzetközi szervezet úgy értesült, hogy az erőszakos rendőri fellépés miatt mintegy 300-an megsérültek, közülük kétszázan légzési gondokkal küszködnek, sok embert pedig a gumilövedékek sebesítettek meg. Hat személyt kórházba kellett szállítani.

Az erős szél az idomeni táborig vitte a könnygázt, így olyanok – köztük gyerekek – is szenvedtek annak hatásaitól, akik nem vettek részt a határkerítés elleni rohamban.

 

A macedón hatóságok szerint az összecsapásokban három rendőr könnyebben megsérült.

Egy meg nem nevezett macedón tisztségviselő azt mondta a Reuters hírügynökségnek, hogy a migránsok kövekkel dobálták a macedón rendőröket, utóbbiak erre reagálva vetettek be könnygázt. A migránsok a határkerítést nem törték át – tette hozzá.

Az AP hírügynökség úgy tudja, a migránsok azért gyűltek össze az átkelőnél, mert arról értesültek, hogy megnyitják. A macedón rendőrség cáfolta, hogy erre készülnének.

A roham előzményeként aktivisták szombaton arab nyelvű szórólapokat osztottak szét az idomeni tábor lakói között, amelyek a kerítéshez hívták a migránsokat vasárnap reggelre. Egyes információk szerint ekkor egy ötfős küldöttség megkérdezte a macedón rendőröket, hogy megnyitják-e a határt, amire ők nemmel válaszoltak. Ezután indult roham több száz fő – köztük számos gyerek – részvételével a határkerítés ellen.

Március közepén egy hasonló akció keretében aktivisták szórólapokkal egy megáradt határfolyó átszelésére buzdították a helyi migránsokat, akik közül körülbelül kétezren vágtak neki az útnak. Közülük hárman vízbe fúltak.

A hevenyészett idomeni táborban több mint 11 ezer ember vár arra, hogy a balkáni útvonal kapujaként Macedónia megnyissa a március elején lezárt határait. Ők Athén buzdítása ellenére vonakodnak beköltözni a jobban felszerelt közeli fogadótáborokba. A balkáni útvonal lezárása miatt összesen több mint 50 ezren rekedtek Görögország területén.

(MTI)

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik