Nagyvilág

Kilépett az osztrák kormányból a belügyminiszter

Mostantól az alsó-ausztriai tartományi vezetésben vállal szerepet - jelentette be Reinhold Mitterlehner osztrák alkancellár, az Osztrák Néppárt (ÖVP) elnöke vasárnap.

Johanna Mikl-Leitner az alsó-ausztriai tartományi vezető, Erwin Pröll helyettese lesz.

A vasárnapi sajtótájékoztatón egyúttal bejelentették, hogy a belügyminiszteri tisztséget Wolfgang Sobotka, Pröll eddigi helyettese veszi át. A párt vezetése elfogadta a személycseréről szóló döntést.

Mitterlehner elmondta: Mikl-Leitner néhány nappal ezelőtt tájékoztatta őt arról, hogy vissza kíván térni az alsó-ausztriai politikai életbe. Az alkancellár egyúttal méltatta Mikl-Leitner menekültpolitikában végzett teljesítményét, amely szerinte fordulatot hozott az európai menekültpolitikába is. Elmondta továbbá, hogy marasztalta volna, azonban elfogadja Mikl-Leitner döntését.

Erwin Pröll tájékoztatása szerint az eredeti tervek alapján Mikl-Leitner három évig töltötte volna be a miniszteri tisztséget, azonban mintegy öt éven át maradt és “kitűnő munkát végzett”.

Bennfentes információk alapján Erwin Pröll, alsó-ausztriai tartományi vezető azt tervezi, hogy régi bizalmasát, Mikl-Leitnert nevezi meg utódjának decemberben. Addig Mikl-Leitner a helyetteseként dolgozna. A tartományt 25 éve irányító néppárti politikus terve a párt belső körei előtt állítólag már régóta ismert, azonban a vasárnap esti sajtótájékoztatón ezeket az értesüléseket Pröll nem kívánta megerősíteni.

Sobotka több mint harminc éve a tartomány politikai életének egyik főszereplője, 1998-től pénzügyi tanácsos és 2009 óta a tartományi vezető helyettese. Korábban országos tisztséget még nem töltött be. Belügyminiszterként Mikl-Leitnerhez hasonlóan várhatóan ő is határozott menekültügyi politikát fog képviselni.

Az 52 éves Mikl-Leitner 2003 és 2011 között az alsó-ausztriai tartományi kormány tagja, korábban pedig az ÖVP tartományi ügyvivője volt.

Az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) elnöke, Werner Faymann, osztrák kancellár közleményében úgy fogalmazott, hogy tiszteletben tartja a koalíciós partner személycseréről szóló döntését. Kiemelte: Mikl-Leitner rendkívül nehéz időszakban vezette a belügyi tárcát.

A Der Standard című osztrák lap értesülése szerint április 21-én, tehát az ausztriai államfőválasztás előtt pár nappal megválasztják Mikl-Leitnert tartományi tanácsosnak.

A lap szerint a személycserét az ÖVP tagjai nemcsak meglepetten, hanem bosszúsan is fogadták, és Pröll “fölényeskedéséről” beszéltek, aki nem veszi figyelembe sem a párt, sem a kormány érdekeit.

Még nem tudni, hogy Heinz Fischer államfő mikor fogja kinevezni az új belügyminisztert. Egyelőre annyi biztos, hogy a belügyi bizottság csütörtöki ülését, amelyen a menekültügyi törvény szigorításáról tárgyalnak, még Mikl-Leitner fogja vezetni.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik