Nagyvilág

A körmüket lerágják az osztrákok az izgalomtól

Soha ennyi jelölt nem indult még az államfői székért Ausztriában, ami felcsiholhatja a szavazókedvet is. A Zöldek jelöltje üdítő kampánnyal hasít, fő ellenfele a szélsőjobb jelöltje.

Bő két héttel az ausztriai elnökválasztás április 24-i első fordulója előtt továbbra is a Zöldek által támogatott független jelölt, Alexander Van der Bellen áll az élen, azonban csökkent az előnye a szabadságpárti jelölttel szemben – derült ki az elnökjelöltek legfrissebb népszerűségi adataiból, amiket az osztrák sajtó közölt pénteken.

Az OGM piac- és közvélemény-kutató felmérése szerint Van der Bellen 24, Norbert Hofer, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelöltje pedig 22 százalékos támogatottsággal bír. A közvélemény-kutató március végén közölt eredményei szerint a Zöldek által támogatott politikus még 26, míg Hofer ugyanúgy 22 százalékon állt.

A Gallup adatai alapján 26 százalék szavazna Van der Bellenre és 23 Hoferre, míg pár hete 25-21 volt az eredmény. A Unique Research legutóbbi felmérése szerint a korábbi 32 helyett jelenleg 29 százalékos Van der Bellen támogatottsága, míg az FPÖ jelöltjét 23 százalék választaná, nagyjából ugyanannyian, mint március közepén. Mindhárom kutató eredménye szerint a független Irmgard Griss a harmadik, a szociáldemokrata Rudolf Hundstorfer a negyedik, a néppárti Andreas Khol az ötödik és Richard Lugner építési vállalkozó a hatodik helyen áll.

Miért Van der Bellen a kedvenc?

Van der Bellen programja alapján a menekültek befogadásáról az unió tagállamainak közösen kellene gondoskodniuk, illetve az osztrák kormányt bírálva jogellenesnek tartja a befogadható menekültek felső határának megállapítását. Felépített kampánycsapat áll mögötte, plakátkampányának már képi világa is kitűnik a többi induló közül. A Der Standard által idézett szakértő szerint a szabadságpárti szavazók megszólítása végett választotta éppen a hazaszeretet és az összetartás fogalmát a plakátkampány központi eleméül.

Elemzők szerint a szavazók Van der Bellent, a “média kedvencét” azért választanák, mert sokak szerint ő tudná a legeredményesebben felülbírálni a kormányt. A felmérések alapján nemcsak a Zöldek szimpatizánsai voksolnának rá, hanem a jobboldali és a szociáldemokrata táborban is jelentős bázissal rendelkezik. Sokaknak azért szimpatikus, mert egyáltalán nem tipikus politikus alkat, saját magát is “kívülállóként” jellemezte.

Van der Bellen 11 évig volt a Zöldek szóvivője, azonban jelenleg függetlenként indul, ugyanakkor élvezi a pártvezetés személyi és anyagi támogatását. Az elemzők szerint a választók Van der Bellen “függetlenségét” nem feltétlenül tartják hitelesnek.

A nagy Twitter-mágus

A Kurier elemzése szerint a Twitteren, aminek Ausztriában 410 ezer aktív felhasználója van, a legtöbb követőt Van der Bellen tudhatja magáénak, azonban a jelöltek közül ő kommunikál legtöbbször a Twitteren. A jelöltek közül egyedül a néppárti Khol nem rendelkezik saját oldallal. A Facebookon a hat induló közül Van der Bellen oldala volt sokáig a legkedveltebb, azonban április első hetében már a szabadságpárti Hofert követték a legtöbben.

A Kleine Zeitungban megjelent elemzés szerint Ausztria az egyik legizgalmasabb államfőválasztás elé néz, hiszen a tisztséget eddig csak szociáldemokrata vagy néppárti jelölt nyerte el. A mostani eredmények szerint azonban a két kormánypárti jelölt nem jutna be az elnökválasztás második fordulójába sem, aminek során a két legtámogatottabb jelölt mérettetik majd meg, ha az első helyezett nem szerez abszolút többséget. A választás történetében csupán egyszer, 1951-ben indult ennyi jelölt az államfői tisztségért.

Nálunk elképzelhetetlen részvétel

A felmérések szerint nagyjából 70 százalékos választási részvételre lehet majd számítani. A legutóbbi választáson, 2010-ben a szavazatra jogosultak 54 százaléka vett részt a voksoláson, ami a legalacsonyabb részvétel volt azóta, hogy 1980-ban eltörölték a kötelező voksolást. 1980 óta az elnökválasztási részvétel folyamatosan csökkent, 2004-ben 72, 1998-ban 75, 1992-ben pedig 85 százalék ment el szavazni.

Áprilisban 6,4 millió szavazásra jogosult járulhat az urnák elé, vagyis 3700-zal többen, mint a 2013-as parlamenti választásokon. Az államfőválasztáson mintegy 41 ezer külföldön élő ausztriai adhatja majd le voksát. Az osztrák szövetségi elnök mandátuma hat évre szól, és egyszer újítható meg. A szociáldemokrata Heinz Fischer 2004 óta Ausztria államfője, hivatali ideje 2016. július 8-án jár le. Mivel már másodjára tölti be a tisztséget, nem indulhat újra. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik