Nagyvilág

Szíriai háború – visszatelepítik az elmenekült lakókat Palmürába

Emberek százait szállították buszokkal a polgárháborús településre két héttel azután, hogy a kormányerők kiszorították onnan az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet harcosait.

Kormányzati források szerint most tíz, nőket és gyermekeket is szállító busz érkezett az ókori romokról híres városba, miután két napja már 400 civilt sikeresen visszatelepítettek.

A sivatagi oázisban épült város 2000 éves romjait és a település északi részén épült modern várost tavaly májusban foglalták el az IÁ fegyveresei, és mind a lakosság soraiban, mind pedig a régészeti kincsekben fájdalmas pusztítást végeztek.

A dzsihadisták tízhónapos hatalmából egy aláaknázott, üres város maradt vissza. A robbanószerkezeteket szíriai és orosz tűzszerészek hatástalanították, mielőtt az emberek visszatelepítését megkezdhették.

A hazatérők azon szerencsések közé tartoznak, akik még a terrormilícia bevonulásakor el tudtak menekülni, sokakat a hadsereg előrenyomulása elől most visszahúzódó IÁ magával hurcolt.

Nem veszett minden ókori kincs

A világörökség részét képző régészeti kincsekben tett károk felmérése szakértők szerint hetekbe telhet. Az első jelentések szerint a körülbelül egy kilométer átmérőjű területen álló ókori építmények nagy része éppen maradt, de azt már korábban tudni lehetett, hogy a világhírű Baál-templomot, a palmürai diadalívet és a Baál-Samin-templomot az iszlám szélsőségesek a földel tették egyenlővé.

Az IÁ-fegyveresek által nyilvánosan kivégzett áldozatok közé tartozott a romváros főrégésze, a 83 éves Háled el-Aszaad is. Megmenekült fia szerint az egy hónapon át vallatott tudós nem volt hajlandó elárulni kínzóinak a megőrzésre áthelyezett régészeti kincsek helyét.

Tart a harc a terroristák ellen

Eközben az IÁ újabb katonai vereségeket szenvedett el. Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű emigráns szervezet szerint szíriai lázadók péntek éjjel sikeresen kiűztek két, az IÁ-val szövetséges milíciát a jordániai határhoz és az Izrael által megszállt Golán-fennsíkhoz közeli, délnyugati Taszíl településről.

Egy nappal korábban felkelő milíciák elfoglalták a dzsihadisták fő északi határátkelőhelyét. Az Aleppó tartományban található er-Rái volt a dzsihadisták legfontosabb útvonala Törökország felé, ahonnan erősítést és fegyvereket kaptak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik