Külföld
NATO (nato, )

Újra egy asztalhoz ülhetnek az oroszok a NATO-val

24.hu
24.hu

2016. 04. 08. 19:01

Két éve nem ült össze a katonai szervezet és Moszkva közötti tanács, ami elsimítaná a hidegháborús ellentéteket. Most változás jöhet, bár a NATO nem enged az álláspontjából.
Korábban a témában:

Két héten belül ismét sor kerülhet az utoljára 2014-ben ülésezett NATO-Oroszország Tanács nagyköveti szintű tanácskozására – közölte pénteken Jens Stoltenberg NATO-főtitkár. “Az Oroszországgal történt konzultációkat követően megállapodtunk a NATO-Oroszország Tanács nagyköveti szintű üléséről. Ezt a találkozót két héten belül megtartjuk a NATO brüsszeli főhadiszállásán” – derült ki Stoltenberg közleményéből.

Az észak-atlanti szövetség a tanácskozáson meg akarja vitatni az ukrajnai konfliktust, és a minszki megállapodások teljes körű végrehajtásának szükségességét – közölte a főtitkár. A napirenden szerepel majd az ukrajnai mellett az afganisztáni konfliktus és a terrorizmus elleni harc, illetve a felek megvitatják a katonai tevékenységek átláthatóságát és kockázatcsökkentését is.

Stoltenberg elmondta, hogy a tanácskozásra az “Oroszországgal folytatott politikai párbeszéd” fenntartása keretében kerül sor, ugyanakkor meggyőződése szerint az észak-atlanti szövetség nem hajlandó “visszatérni a Moszkvával folytatandó együttműködéshez, mint ha mi se történt volna, amíg Oroszország nem kezdi el betartani a nemzetközi szabályokat”. A NATO befagyasztott minden gyakorlati együttműködést Moszkvával 2014 áprilisát követően, amikor Oroszország magához csatolta a Krímet.

A NATO-Oroszország Tanácsot 2002-ben hozták létre az egykori hidegháborús ellenségek közötti bizalomépítés érdekében. Utoljára nagyköveti szinten a testület 2014 júniusában ülésezett, azóta a párbeszédet befagyasztották. A Nyugat azzal vádolja Moszkvát, hogy a Krím félszigetet a nemzetközi jog megsértésével csatolta el, illetve hogy Oroszország szeparatista erőket támogat Kelet-Ukrajnában. (MTI)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Németh Sándor: Előfordult, hogy a szocialisták zsaroltak

Kommentek

THE ASSASSINATION OF GIANNI VERSACE: AMERICAN CRIME STORY "The Man Who Would Be Vogue" Episode 1 (Airs Wednesday. January 17, 10:00 p.m. e/p) -- Pictured: Edgar Ramirez as Gianni Versace. CR: Jeff Daly/FX
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.