Külföld

Forronganak az oroszok az USA európai csapaterősítése miatt

24.hu
24.hu

2016. 03. 30. 21:41

Finoman befenyítette a NATO-t és az Egyesült Államokat Oroszország, amelyik nem fogja becsukni a szemét, ha megjelenik a határain egy nagy hadsereg.
Korábban a témában:

Oroszország nem fogja passzívan figyelni az amerikai katonai jelenlét európai megerősítését, és arra aszimmetrikus választ fog adni – jelentette ki Alekszandr Grusko, Oroszország NATO-nagykövete a Rosszija 24 orosz állami hírtelevízióban szerdán. Elmondta, hogy Moszkva következetesen meghoz minden olyan katonai intézkedést, amit szükségesnek tart az “indokolatlan” amerikai katonai jelenlét erősítésének ellensúlyozására. Hozzátette,

Természetesen a válasz tökéletesen aszimmetrikus lesz.

Az amerikai hadsereg Európában állomozó erőinek főparancsnoksága szerdán közleményben tudatta, hogy az Egyesült Államok 2017 februárjától új páncélos dandárt telepít Kelet-Európa valamelyik, egyelőre meg nem nevezett országába. A döntést az “orosz agresszió” miatt aggódó kelet-európai szövetségesek megnyugtatásával indokolta.

A nagykövet szerint az Egyesült Államok a közeli napokban pontosíthatja európai katonai jelenlétének paramétereit. Mint mondta, ezt talán Jens Stoltenberg NATO-főtitkár április 4-i amerikai látogatására időzíthetik. Grusko úgy értékelte, hogy az Egyesült Államok és a NATO lépései miatt a biztonsági helyzet “jelentősen rossz irányban” változik.

Azt látjuk, hogy következetesen végrehajtják a walesi NATO-csúcstalálkozón a harckészültség növeléséről elfogadott tervet, mind újabb lépéseket jelentenek be azzal a céllal, hogy “megnyugtassák” az Egyesült Államok szövetségeseit Kelet-Európában.

Úgy vélte, joggal feltételezhető, hogy a júliusi varsói csúcs után a NATO folytatja a szövetség “keleti szárnyának” jelentős megerősítését, emellett folytatva a párbeszédet Oroszországgal is azokról a kérdésekről, amik kölcsönös érdeklődésre tartanak számot. Szerinte a lengyel fővárosban a déli periféria megerősítéséről is döntenek majd, mert az igazi fenyegetés abból az irányból van kialakulóban az észak-atlanti szövetség felé.

Az orosz diplomata újabb propagandafogásnak nevezte Philip Breedlove európai NATO-főparancsnok kijelentését arról, hogy fokozzák a szövetség felderítő gépeinek tevékenységét Európában.”Oroszország felett nem repülnek majd felderítő gépek” – jelentette ki. A NATO következő lépéseit előkészítő propagandának minősítette a Baltikum elleni orosz támadással riogató anyagokat is.

Ukrán NATO-tagság=elképzelhetetlen válság

Grúzia és Ukrajna NATO-taggá válási törekvésével kapcsolatban kijelentette: “nem lehet olyan helyzetet elképzelni”, hogy “a szövetség reális terveket készítsen elő a felvételükre, mert az felrobbantja a helyzetet, és olyan válság szélére állítja Európát, aminek méreteit és mértékét ma el sem lehet képzelni”.

Szerinte a NATO Ukrajnában nem azokat az erőket segíti, amik a minszki megállapodások végrehajtását támogatják, hanem azokat, “akik azt az álmot dédelgetik, hogy ez a kérdés katonai eszközökkel megoldható”, holott Grusko szerint nyilvánvalóan nem ez lesz a megoldás.

A nagykövet szerint az orosz-NATO együttműködés felújításához az szükséges, hogy a szövetség elvesse a konfrontáció politikáját. Az Egyesült Államok jelenleg mintegy 65 ezer katonát állomásoztat Európában. Létszámuk a ’80-as években meghaladta a 200 ezer főt.

(MTI)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2016. február 26.
A Microsoft informatikai világcég magyarországi székháza az egykori óbudai Gázgyár területén létesült Graphisoft parkban, a főváros III. kerületében.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.